Daca mai de mult bunici nostri aveau o alimentatie variata si sanatoasa, compusa din alimente bogate in nutrienti fara sau cu foarte putine chimicale, in zilele noastre lucrurile stau cu totul altfel.
Conform lui Michael Pollan, autorul cartii „In Apararea Alimentelor”, de-a lungul timpului omenirea a consumat undeva in jur de 80.000 de specii de plante, animale si ciuperci, dintre care aproximativ 3.000 au fost foarte comune in dieta umana.
Dar o statistica mult mai socanta arata faptul ca in zilele noastre, o persoana de statut mediu cu o alimentatie moderna tipic occidentala din tarile dezvoltate (printre care se numara si Romania), isi ia undeva la 67% din totalul nutrientilor zilnici din produse care sunt sau au la baza : porumb, soia sau grau.
Dar cat e considerat o cantitate rezonabila de porumb, soia sau grau in alimentatia oamenilor?
Avand la baza zeci de ani de istorie a lumii si alimentatia naturala a stramosilor nostrii care indica ce anume e programat sistemul nostru digestiv sa consume, raspunsul ar fi ca totalul caloriilor pe care ar trebui sa le consumam din soia, porumb sau grau sa fie undeva intre MAXIM 1% si 5%.
Comparand aceste doua valori – cantitatea la care corpul nostru raspunde bine (5%) si cantitatea pe care o consumam noi de fapt (67%) – nu e greu sa iti dai seama de ce avem tot mai multe probleme cu sanatatea si cu greutatea.
Nu e de mirare ca avem atat de multe alergii si intolerante la alimente, in special la soia si grau (alergii la gluten). Sistemul digestiv uman nu a fost niciodata programat sa consume aceste substante in cantitati atat de mari.
Nu uita ca aceste nivele mari de grau, soia sau porumb din alimentatia noastra moderna sunt un fenomen relativ nou care nu s-a dezvoltat din lipsa altor alimente, ci datorita dorintei de castiguri financiare cat mai mari ale producatorilor acestor alimente.
Nu iti vine sa crezi ca mananci asa de mult grau, porumb sau soia?
In prezent o mare varietate de produse se bazeaza pe derivate ale acestora:
- Sirop de porumb bogat in fructoza (HFCS – un indulcitor foarte popular)
- Uleiul de porumb
- Uleiul de seminte de soia – hidrogenat si extra rafinat
- Proteinele de soia (adaugate mezelurilor)
- Faina rafinata de grau (marea majoritate a produselor de panificatie)
- Si sute de alti aditivi alimentari precum maltodextroza, amidon de porumb sau grau, sau lecitina de soia.
Valoarea de 67% nu ma surprinde luand in considerare cat de multe sucuri indulcite (ce contin siropul din porumb) sunt consumate de persoana medie pe parcursul unei singure zi.
Chiar si sosurile pentru salate, ketchup-ul, painea si alte 100 de astfel de produse au in compozitie mult prea mult sirop de porumb bogat in fructoza – unul din motivele principale ale ingrasarii. Sa nu mai vorbim de numarul total de calorii la care se ajunge.
Gandeste-te pentru o secunda cate alimente procesate care sunt prajite in ulei de porumb sau ulei de seminte de soia exista. Si chiar daca nu sunt prajite in uleiuri, acestea sunt adaugate ca si aditivi in aproape toate alimentele procesate precum: chips-urile, bomboanele, prajiturile, sosurile de salata, sosurile de tomate, chips-urile de porumb, snitel de pui, etc.
Pe langa faptul ca se consuma multe calorii din aceste derivate ale porumbului si soia, acestea sunt si foarte nesanatoase.
Pe de alta parte gandeste-te la cat de multa paine, cereale, paste, covrigei si alte produse de grau procesate consuma marea majoritate a oamenilor in fiecare zi. Acestea sunt surse de calorii nesanatoase, sarace in nutrienti care doar ne ridica nivelul glicemiei. Sa nu mai mentionam faptul ca o mare parte din populatie sufera de sensitivitati, alergii sau chiar intoleranta totala la aceste alimente.
Si asta nu e tot…
Nu numai ca noi mancam 67% din totalul caloriilor din grau, soia sau porumb, dar avand in vedere implicatiile economice (mai ales ca soia si porumbul sunt ieftine) animalele de la ferme sunt de asemenea acum hranite cu porumb sau soia, amplificand din nou cantitatea din aceste substante care trece prin intreg lantul alimentar si ajunge direct in corpul nostru.
Probabil doua dintre cele mai clare exemple le putem vedea cand ne uitam la modul in care sunt hranite gainile si vacile din fermele moderne.
Vacile din fermele industrializate sunt hranite in principal cu porumb, chiar daca sistemul lor digestiv cu cele patru stomace e menit sa consume doar iarba sau alte furaje. Astfel, acestea ajung sa se imbolnaveasca si sa trebuiasca sa fie medicate chimic. Mai mult datorita prezentei substantelor artificiale, carnea acestora isi modifica compozitia grasimilor ajungand sa aibe nivele nesanatoase de omega 6 fata de omega 3 si sa piarda din compozitie orice urma de de grasimi bazate pe CLA care se formeaza in mod natural la aceste rumegatoare.
Gainile sunt la fel hranite cu furaje bazate pe porumb sau soia si sa nu mai vorbim de locurile mici si intunecate in care sunt tinute. O gaina e menita sa umble in libertate pe unde vrea, sa caute si sa consume verdeturi, insecte, viermi, seminte, etc. Nici nu putem sa facem comparatie intre calitatea si valorile nutritionale ale carnii sau oualelor de la gainile care traiesc in libertate si se hranesc cu ceea ce gasesc si ar trebui sa manance si carnea si ouale pe care le produc cele care traiesc in spatii mici si sunt indopate cu grane.
La fel se intampla si in pescarii, unde pestele (somonul, pastravul, sau bibanul) este hranit mai nou cu grane si nu are posibilitatea sa se hraneasca cu alti pesti mai mici, alge sau insecte cu care s-ar hrani in mod normal.
Avand in vedere cele de mai sus si cu ceea ce sunt hranite animalele, chiar si atunci cand mancam doar carne de pui, vaca sau peste, in corpul nostru ajung urme si consecinte ale consumului de porumb sau soia.
Dar totusi de ce e asa de nesanatos ca 2/3 din calorile zilnice sa provina din porumb, grau sau soia?
Acest subiect ar putea simplu sa umple paginile unei carti, dar ca sa fiu scurt si la obiect am sa insir cateva motive aleatoare:
- Raportul dintre omega-6 si omega-3 din dieta noastra ajunge sa fie 30:1, pe cand in dieta stramosilor nostri si drept urmare a noastra un raport sanatos si natural ar fi de 1:1 pana la 2:1.
- Probleme cu intoleranta la gluten (legate de consumul de grane)
- Probleme cu creşterea in greutate, fluctuatia glicemiei si scaderea sensibilitatii la insulina (diabet zaharat), ca urmare a faini de porumb si grau excesiv de rafinata, precum si a siropului de porumb bogat in fructoza din alimentatia noastra.
- Culturile de porumb si soia sunt de obicei modificate genetic ( care implica folosirea a si mai multor pesticide si ierbicide)
- Multe dintre rezidurile lasate de pesticide si ierbicide in aceste culturi duc la cresterea stratului de grasime de pe corpul uman
- Hranirea animalelor cu porumb si soia reduce sanatatea si valoarea nutritionala a produselor obtinute din aceste animale
- Si lista poate continua…
Cum sa eviti aceste cantitati mari de grau, porumb sau soia ce sunt in sursele noastre de alimente si sa pui stapanire pe probelemele tale de sanatate sau cele de greutate?
1. Nu cumpara alimente procesate! Incepe de la modul in care faci cumparaturile. Alege alimente cu un singur ingredient precum fructele, legumele, semintele, ouale (de la gaini crescute in libertate), nucile si carnea de la animalele crescute in mod sanatos cu iarba. De preferinta du-te la raionul de bio al magazinului. Rezuma-te la alimente procesate sau junk food doar de cateva ori pe luna si in special cand mananci in oras astfel incat mancarea procesata sa nu ramana in casa si sa te tenteze.
2. Foloseste ca si surse de carbohidrati fructele si legumele in loc de granele si derivatele acestora.
3. Evita sa pui peste salata ta sanatoasa sosul de salata din comert si fa-ti mai bine propriul tau sos sau rezuma-te la ulei si sare.
4. Asigura-te ca sosul de tomate pe care il cumperi are in compozitie ulei de masline si nu ulei de seminte de soia sau sirop de porumb.
5. Daca iti plac sosurile, fa-le in casa si foloseste doar uleiuri sanatoase si nu faina.
6. Daca iti place humusul, foloseste in loc de chips-uri de paine sau pita, stick-uri sau chips-uri de legume precum castravete sau ridiche.
7. Redu consumul tau de cereale, paine sau paste si concentreaza-te pe alimente cu un singur ingredient care le-am mentionat mai sus.
Imparte aceste articol cu prietenii si familia ta pe Facebook, Twitter, bloguri sau forumuri. Acesta este unul dintre cele mai mari motive pentru care omul modern este atat de nesanatos si gras – 67% din alimentatie din doar 3 alimente. Ia controlul asupra sanatatii tale in loc de a te lasa manipulat de industria alimetara.