7 Motive pentru care Chiar Ai Nevoie de Anumite Suplimente

7 motive pentru care ai nevoie de suplimente

Nu ai neparata nevoie de suplimente pentru a creste in masa musculara, a arde grasimea si a-ti construi un corp atragator.

Totusi, exista cel putin 7 motive bune pentru care chiar ai avea nevoie de (anumite) suplimente pentru a-ti optimiza sanatatea, functiile interne ale organismului si prin urmare felul in care te simti si arati.

Iata care sunt acestea:

1. Te hranesti la fel ca majoritatea oamenilor

Scopul alimentelor este de a hrani corpul si mintea. Din pacate, alimentele pe care majoritatea oamenilor se bazeaza vin cu o gramada de dezavantaje.

Cel mai mare „infractor” sunt granele si prin urmare toate produsele ce se bazeaza pe ele, precum painea, produsele de patiserie, unele cereale de mic dejun, etc.

Ele contin un numar foarte mic de nutrienti din care majoritatea nu sunt absorbiti cum trebuie, dar mai mult de atat, studiile arata ca golesc depozitele de nutrienti [link studiu] si impiedica absorbtia nutrientilor pe care-i obti din alte surse [link studiu].

Iar asta e doar un exemplu foarte scurt. Povestea granelor ar putea umple carti intregi si o chiar face (te chiar invit sa cauti mai multe pe acesta tema).

Ceea ce vreau sa-ti spun pentru momentul de fata este ca alegerile alimentare considerate „normale” de marea majoritate a populatiei nu sunt nici pe departe atat de sanatoase precum par.

2. Felul in care animalele sunt crescute

Comparativ cu animalele crescute in conditii naturale la tara, carnea animalelor hranite cu grane are cantitati extrem de reduse de antioxidanti, micronutrienti, acizi grasi sanatosi, minerale si vitamine [link studiu].

Granele nu sunt bune nici pentru oameni, nici pentru animale ierbivore. Iar cand acestea sunt hranite fortat cu grane, ele devin malnutrite si se imbolnavesc.

Lactatele nepasteurizate, neprocesate si nedegresate, provenite de la vaci lasate la pascut pot fi foarte bune pentru tine [links tudiu], dar cele ce le gasesti de cumparat in orice alimentara provenit de la vaci indopate cu grane si apoi tratate cu antibiotice cand se imbolnavesc, pur si simplu NU sunt bune pentru tine.

In plus, procesul de pasteurizare distruge o gramada de nutrienti, iar pentru pentru ca majoritatea nutrientilor se gasesc in partea grasa, produsele low-fat sunt practic inutile – nimic mai mult decat o metoda de a face banii propagand idea falsa ca orice grasime ingrasa sau ca orice grasime afecteaza colesterolul, si refolosind aceasi grasime in alte produse.

Mai mult de atat, datorita hranei primite de vaci, anumite marci de produse lactate sunt bogate in alfatoxine si mycotoxine [link studiu].

3. Secarea solurilor de nutrienti

Cand aceleasi plante sunt crescute in mod repetat pe acelasi pamant, solul isi pierde nutrientii mai rapid decat ii poate inlocui. Prin urmare, de-a lungul timpului, plantele au tot si tot mai putini nutritieni.

Ingrasamantul contine suficienti nutrienti pentru a permite plantei sa supravietuiasca pana la recolta, dar nu suficienti pentru a sustine sanatatea omului sau a animalului care le va manca.

In cartea „Not on the Label”, autorul arata faptul ca plantele crescute in aceste conditii, prin modernizarea si industrializarea agriculturii, contin cu 75% mai putini micronutrienti. Cu alte cuvinte, doar un sfert din vitaminele, mineralele si fitonutrientii pe care i-ai fi putut obtine acum cativa ani de zile.

Cand plantele contin mai putini nutrienti, animalele care le manca sunt automat malnutrite. Un studiu [link] efectuat in Anglia si publicat in Jurnalul Nutritiei si Sanatatii, arata o scadere a nivelelor de Cupru (un micronutrient esential care lucreaza impreuna cu fierul pentru a pastra sanatatea oaselor, vasele de sange si nervilor) cu 90% in produsele lactate si 55% in carne.

Iar problemele agriculturii moderne nu se opresc aici. Pentru a creste vanzarile, majoritatea fructelor si legumelor sunt crescute in asa fel incat a le creste cantitatea de zahar [link], nu valoarea nutritionala.

4. Filtrarea apei

Datorita metodelor moderne, apa pe care o consumi este deasemenea golita de minerale.

Filtrele de apa elimina minerale importante precum Magneziul [link], iar in trecut ea era una din sursele principale ale acesui element.

Pe de celalta parte, daca bei apa nefiltrata de la robinet s-ar putea sa consumi nivele periculoase de fluor, deci nici asta nu e o solutie.

5. Expunerea la Toxine

Corpul tau are nevoie de nutrienti pentru a face fata toxinelor.

Cu cat te lovesti de mai multe toxine in viata de zi cu zi, cu atat ai nevoie de mai multi nutrienti.

In ziua de astazi, sansele de a fi expus la toxine sunt extrem de mari. Fie ca e vorba de solventi industriali, substante de curatare sau diferiti xenoestrogeni (gasiti in recipiente de plastic, BPA, mucegaiuri, produse din petrol, etc) un lucru este sigur: suntem inconjurati de toxine. Iar corpurile noastre pur si simplu nu au fost create pentru a face fata unui numar asa de mare de toxine numai cu ajutorul nutritiei.

6. Exercitiile cresc nevoile pentru nutrienti

Vrei sa ai un corp cat mai atragator? Sa te misti mai usor, sa te simti mai bine si sa ai mai multa energie in viata de zi cu zi?

Fara indoiala trebuie sa faci exercitii.

Dar nu uita ca aproape toate exercitiile sunt un stres asupra organismului. Un stres benefic – unul care te ajuta sa arati si sa te misti mai bine pe viitor, dar tot un stres pana la urma.

Iar in aceste conditii, corpul tau are nevoie de mai multi nutritienti. Fie ca doresti sa cresti in forta si in masa musculara, ca doresti sa arzi grasimea sau sa-ti cresti performanta la un anumit sport, cerintele corpului pentru anumiti nutrienti sunt mult mai ridicate daca esti o persoana atletica.

7. Costuri reduse si convenienta ridicata

In anumite situatii, suplimentele sunt mai sanatoase si mai ieftine dacat mancarea clasica.

Spre exemplu, un supliment proteic impreuna cu un fruct organic sau o sursa de grasime sanatoase precum untul de migdale e net superior oricarui hamburger, shaworma sau farfurie de fast-food, iar pretul este acelasi, daca nu chiar mai ieftin.

Cand trebuie sa fugi dintr-o parte in alta si pur si simplu nu ai timpul necesar pentru o masa sanatoasa pregatita de acasa, un astfel de supliment e solutie foarte simpla pentru a obtine nutrientii de care nevoie si a evita dezavantajele enorme ale gustarilor pe care le gasesti pe la orice colt de strada.

Un alt exemplu, mai putin evident, este cazul somonului – un peste foarte bine cotat datorita continutului sau de omega-3.

O sa iesi mult mai bine suplimentand cu Omega-3 decat cumparand un somon adevarat.

De ce?

Pentru ca somonul prins in salbaticie este foarte scump, iar cel crescut in „ferme” are un continu foarte scazut de omega-3, contine mai multi paraziti si bacterii [link] si de 16 ori mai multe pesticide [link]. Iar acest lucru e bine cunoscut de crescatori, deoarece incearca sa ascunda aspectul bolnavicios al carnii, hranind pestii cu pigment roz [link].

Lasand costurile la o parte si revenind la convenienta, un exemplu clar este cazul suplimentelor de tip “Greens”.

Pentru a obtine fitonutrientii (din plante) de care ai nevoie, ar trebui sa mananci 8-10 portii de legume pe zi. Iar aici ma refer la legume crescute in gradina proprie pe un sol bogat in minerale si nestropite cu pesticide sau alte chimicale.

Ei bine… acest lucru nu e tocmai usor. Chiar daca ai de unde sa faci rost de astfel de legume, 10 portii pe zi e un pic peste limita de confort a multor oameni. De aceea, o solute extrem de simpla ar fi sa iei cate o o portie de numai 3.5 lingurite de Complete Greens (sau alt supliment similar) pe zi si a inlocui dintr-un foc 5 portii de legume.

Iar exemplele pot continua.

 

In concluzie

Idea de a-ti obtine toti nutrientii din alimente suna foarte bine in teorie, dar e aproape imposibil de realizat in societatea din zilele noastre. Secarea solurilor si a apelor, modernizarea fermelor, atotprezenta toxinelor, si stresul din viata de zi cu zi – toate duc la deficiente nutritionale.

Cu siguranta e mult mai benefic sa-ti consumi nutrientii din alimente adevarate. Tocmai de aceea ar trebui sa te concentrezi mai intai pe o dieta cat mai logica si sanatoasa. Dar in marea majoritate a cazurilor aceasta NU va fi suficienta si vei avea multe de castigat suplimentand.

Pentru mai multe sfaturi pe parte de suplimente citeste urmatorul ghid al suplimentelor pentru un corp atragator si sanatos.