Hai sa te intreb ceva:
Ce exercitii crezi ca trebuie sa faci cand vrei sa slabesti?
Majoritatea oamenilor ar raspunde „Alergat” sau „Aerobic” sau „Clase de fitness”.
Toate aproximativ acelasi tip de efort.
Un efort numit la modul general „Aerobic” sau „Cardio” – un tip de miscare de intensitate relativ constanta, care mentine pulsul in Zona Cardio pentru mai multe minute la rand.
Aceast interval de puls e determinat prin diferite formule – cea mai comuna find intre 65 si 80% din pulsul maxim (calculat ca 220 minus varsta).
Din pacate, dupa cum explic in articolul detaliat despre cardio, atat „zona cardio” cat si „zona de ardere a grasimilor” nu functioneaza precum ai crede.
De fapt, daca te bazezi pe tipul de efort ce iti pastreaza pulsul in aceasta zona pentru mult timp, vei vedea numeroase dezavantaje pe termen lung.
Cele 7 motive sa NU faci aerobic sau cardio sunt:
1. Nu este Eficient
Pentru a arde o masa de peste 300 calorii trebuie sa petreci destul de mult timp pe banda rulanta. Pentru multi oameni chiar o ora.
Timp care ar oferii rezultate mult superioare in cazul folosirii unor antrenamente de slabire mai bune.
Sau, pe de celalata parte, calorii care ar putea fi arse cu un efort de doar 10-15 minute folosind un antrenament de Conditionare Metabolica.
Intradevar, ai putea zice ca orice activitate e mai buna decat nimic…
Iar daca iti face placere, de ce nu.
Totusi, daca tot iti consumi timpul, de ce sa nu obtii rezultate mai impresionante? Mai ales cand poti avea si multe alte beneficii.
Citesti articolele din linkurile mai sus (cu albastru) pentru mai multe detalii.
2. Nu duce la o Slabire Atragatoare
Antrenamentul aerobic NU te ajuta sa-ti pastrezi masa musculara in timpul dietelor de slabire.
Chiar daca e mai bun pentru slabire decat simpla urmare a unei diete hipocalorice (scazute in calorii), nu este suficient pentru a-ti sculpta un corp fit si atragator – ci doar o versiune mai mica a acelorasi forme.
In plus, cresterea nivelului de Cortizol (hormonul stresului) asociata antrenamentelor aerobice cauzeaza la randul ei pierderi in masa musculara si incetineste arderea grasimilor din jurul abdomenului (lucru dovedit de studii observationale).
Cu alte cuvinte, aerobicul si cardio-ul nu e deloc o idee buna pentru a-ti sculpta 6 patratele definite sau o talie de invidiat.
Pe de alta parte, anumite studii arata ca exercitiul aerobic creste apetitul si tendinta de a manca mai mult.
3. Scade Nivelurile de Testosteron
Pentru barbati, aerobicul exagerat (facut deseori pentru mult timo) poate fi considerat o forma de castrare chimica.
Nivelurile scazute de Testosteron cauzate in acest caz sunt asociate cu libido redus, depresie, anxietate, grasime corporala crescuta si masa musculara redusa.
Iata cum poti creste in mod natural nivelurile de Testosteron.
4. Modifica Tipul de Fibre Musculare
Exercitiul aerobic rezulta in cresterea numarului de fibre musculare cu contractie lenta, in detrimentul celor cu contractie rapida.
Daca unul din obiectivele tale este cresterea in masa musculara sau obtinerea unui aspect „tonifiat” aceasta schimbare nu-ti e deloc favorabila.
In plus, aceasta pierdere de fibre cu contractie rapida contribuie la imbatranire (devi tot mai slab si mai lent) si la pierderea puterii explozive si a vitezei.
5. Cauzeaza Stres Oxidativ
Stresul oxidativ datorat excesului de antrenamente aerobe (cardio) cauzeaza descompunerea tesuturilor si predispune corpul la cancer si atac de cord.
Chiar si Dr. Kenneth Cooper, parintele exercitiilor aerobice, persoana care a inventat termenul de „cardio”, si-a schimbat opinia despre acest stil de antrenament.
Dupa ce a observat un numar mare de entuziasti ai cultului cardio suferind de cancer si boli ale inimii, a fost suficient de deschis la minte pentru a-si schimba optiniile despre beneficiile aerobicului excesiv.
In prezent acesta este de parere ca orice efort aerobic peste 20 de minute are rezultate tot mai mici, fiind mai de graba un sustinator al antrenamentului cu greutati. In special pentru oamenii mai in varsta.
6. Suprasolicita Incheieturile
Exercitii aerobice repetate, precum alergatul, cresc riscul de accidentari de suprasolicitare a talpilor, gleznelor si a genunchilor datorita fortelor transmise prin corp la fiecare pas.
Aceasta problema este deseori agravata de incaltamintea cu captuseala excesiva care nu permite nervilor talpii sa transmita avertizatile din timp.
7. Nu opreste Deformarea Musculara
Modul de executie a majoritatii exercitiilor aerobice (alergat, ciclism, etc) nu duce muschii printr-un interval complet de miscare.
Acest lucru nu ajuta deloc inflexibiltatea, imobilitatea si eventualele dezechilibre musculare si probleme posturale datorate stilului de viata sedentar pe care majoritatea dintre noi il ducem.
Alternativa mai Buna
In locul aerobicului ai putea arde cel putin la fel de multa grasime in doar 4-20 de minute de exercitii inteligente la tine acasa, fara nici unul din dezavantajele de mai sus.