Toate alimentele de mai jos sunt sanatoase si pline de nutrienti, dar folosite impreuna in combinatiile recomandate iti vor aduce si mai multe beneficii.
Iata 7 dintre cele mai avantajoase combinatii:
1. Rosii + Ulei de Masline
Un antioxidant (Lycopen) care da fructelor si legumelor culoarea roz sau rosie, e printre principalele motive pentru care rosiile sunt atat de bune pentru noi.
Se stia de mult ca acest antioxidant are nevoie de grasimi pentru a fi absorbit, dar studiile arata ca uleiul de floarea soarelui sau altele similare nu cresc la fel de mult activitatea Lycopenului, sugerand ca e altceva deosebit in legatura cu aceasta combinatie.
Un alt lucru important de stiut este ca Lycopenul devine mai disponibil cu gatirea. Prin urmare, un bulion (fara zahar) amestecat cu ulei de masline ar putea fi o varianta si mai buna.
2. Somon + Varza
Somonul de Alaska e bogat in Omega-3 si nu contine contaminanti periculosi din apa de mare. In plus, contine aproximativ 1000 UI de Vitamina D per 100g, spre deosebire de somonul crescut in ferme, ce contine doar in jur de 250 UI.
Diferitele tipuri de varza sunt bogate in Calciu, Vitamina K si o multime de alti micronutrienti care te pot ajuta sa lupti impotriva inflamatiilor, stresului oxidativ si riscului de aparitie a unui numar mare de boli.
Motivul pentru care acasta combinatie ar putea fi foarte benefica este legatura stransa intre Vitamina K, Vitamina D si Calciu.
Pe scurt, Vitamina D te ajuta sa absorbi Calciul, iar Vitamina K (indeosebi K2) te ajuta sa duci Calciul in oase si dinti, si nu in locuri in care nu are ce cauta precum artere si tesut moale.
3. Ceai Verde + Piper
Pe langa numeroase alte componente benefice, ceaiul verde e o sursa abundenta de ECGC – un compus dovedit sa accelereze metabolismul si sa protejeze impotriva unor forme de cancer.
Piperul negru contine o substanta numita piperina, ce nu numai ii da aroma, ci blocheaza formarea de celule noi de grasime corporala.
In plus, piperul creste biodisponibilitatea multor alimente.
Prin urmare, o combinare a color doua te-ar putea ajuta mai mult in incercarea de a arde grasimea corporala, decat daca le-ai consuma independent.
PS: daca vrei sa slabesti rapid, asigura-te ca te feresti de aceste 5 alimente
4. Turmeric + Piper
Turmericul, un condiment galben foarte des folosit in bucataria Indiana, contine curcumina – un compus cu peste 150 activitati potential terapeutice: anti-oxidante, anti-bacteriene, anti-inflamatorii si anti-cancer.
In mod normal, curcumina trece destul de repede prin sistemul digestiv si nu e absorbita pe deplin. Iar aici poate veni in ajutor piperul, care conform unor nutritionisti poate imbunatati biodisponibilitatea curcuminei din turmeric chiar si de 1000 de ori.
5. Usturoi + Ulei de peste
Usturoiul e un adevarat super-aliment de unul singur. Are proprietati anti-bacteriene, anti-fungale si anti-virale, plus o gramada de micronutienti precum calciu, fosfor, seleniu, vitamina B6, vitamina C …fiind benefic atat pentru oase cat si pentru tiroida.
Un studiu efectuat pe 50 barbati cu colesterol ridicat arata o scadere cu aproape 10% a LDL-ului in urma consumului a 900mg usturoi si 12 grame ulei de peste pentru trei luni de zile. O imbunatatire semnificativa fata de grupurile care au consumat doar una dintre cele doua componente.
6. Fasole Neagra + Ardei Gras
Fasolea neagra e o sursa buna de Fier. Totusi, spre deosebire de Fierul gasit in carne, cel gasit in surse vegetale (fier non-heme) e mult mai greu absorbit.
Combinand fasolea neagra cu un aliment bogat in vitamina C precum ardeiul gras, poti creste absorbtia fierului non-heme de 6 ori.
Nota: Exista si posibilitatea sa ai prea mult fier in sange. Ideal, ar trebui sa te incadrezi intre 40-60 ng/ml
Evident, ambele alimente aduc multe alte beneficii. Fasolea neagra e o sursa buna de proteine, fibre, magneziu, vitamina B1, antioxindanti, etc. Iar ardeii sunt o sursa bogata de vitamina C, K, magneziu, cupru si multi alti fitonutrienti.
7. Ciocolata Neagra + Mere
Ciocoalata neagra si merele au potentialul de a-ti imbunatatii sanatatea cardio-vasculara. Datorita antioxidantilor si substantelor anti-inflamatoare, ele reduc semnificativ riscul bolilor cardio-vasculare, iar impreuna par sa sparga cheagurile de sange.
Totusi, trebuie sa tii cont de faptul ca majoritatea antioxidantilor din mere se gasesc in coaja, iar tot acolo se gasesc si pesticidele si alte chimicale toxice in cazul in care merele nu sunt organice.
De asemenea, componentele sanatoase din ciocolata despre care iti vorbeam sunt aceleasi care o fac amaruie. Prin urmare, alege una cu un procent ridicat de cacao, din care nu au fost scoase aceste componente pentru a o face mai comerciala.
Citeste in continuare:
5 Alimente de care sa te feresti