Antrenorul Meu Personal
  • Articole
  • Ghid Masa Musculara
  • Ghid Slabire Definire
Cauta pe site...

Batoane Proteice de Casa – Reteta Suprema

Scris de Alexandru Popa 19/10/2020
0

Baton Proteic Reteta

Batoanele proteice pot fi foarte utile cand ai nevoie de o gustare bogata in proteine, satioasa, usor de luat dupa tine si buna la gust.

Ele sunt indeosebi practice daca urmezi un program alimentar pentru cresterea masei musculare si ai nevoie de o solutie usoara de a-ti atinge necesarul proteic.

Din pacate, majoritatea batoanelor proteice de pe piata sunt fie necalitative, nesanatoase sau exagerat de scumpe.

Spre exemplu:

  • Multe batoane proteice ieftine contin proteine din soia care sunt dovedite a deregla negativ balansul hormonal intre testosteron/estrogen (indiferent daca e din surse modificate sau nemodificate genetic)
  • Aproape toate batoanele proteice contin fie indulcitori nesanatosi (aspartam, acesulfam-k, sucraloza, etc) fie o gramada de zaharuri simple (glucoza, fructoza, dextroza, maltodextrina, etc)
  • Fulgii de porumb, fulgii de cartofi, uleiul de palmier, grasimile partial sau total solidificate – toate aceste ingrediente de umplutura care formeaza majoritatea batonului nu te ajuta cu absolut nimic, unele fiind clar nesanatoase pe termen lung.
  • Iar mixurile de vitamine pe care le vezi adaugate in unele nu sunt nimic mai mult decat o reclama falsa, deoarece in realitate cantitatile nesemnificative si formele artificiale cu absorbtie redusa a acestora sunt MULT inferioare unui aliment simplu, precum cateva felii de portocala.

Uita-te cu atentie pe eticheta si cu siguranta vei fi uimit.

Asta nu inseamna ca nu exista si batoane sanatoase. Totusi, daca ar fi sa compari pretul pe gram de proteina, vei vedea ca iesi MULT mai scump decat printr-un izolat proteic sau un aliment normal.

De aceea, recomandarea mea e sa-ti creezi propriul tau baton proteic.

Folosind retetele din acest articol poti crea un baton cu:

  • Ingrediente de calitate
  • Exact cate proteine doresti
  • Exact cati carbohidrati, grasimi si prin urmare cate calorii doresti
  • Gustul care iti face mai mare placere

Plus, poti varia usor retetele pentru a te bucura intotdeauna de o experienta noua.

Analizand si incercand diferite retete de pe internet, am descoperit ca exista doar 2 tipuri mari de batoane proteice facute acasa:

1. Reteta Baton Proteic fara Coacere

Avantajul acestor batoane care nu necesita coacere e viteza si simplitatea cu care le poti face.

Dezavantajul e ca nu le poti tine la temperaturi medii spre ridicate fara a se topi. Prin urmare nu sunt ideale sa le iei dupa tine vara, decat daca le pui intr-un recipient si le mananci cu lingurita.

Reteta unui astfel de baton proteic contine:

  1. Izolat sau Concentrat Proteic

    Cantitate: In functie de numarul de batoane si concentratia dorita (mai multe detalii mai jos)

    Personal, folosesc si iti recomand cu incredere „Pure Whey Protein” de la BulkPowders (varianta fara arome).

    Daca doresti o alternativa vegetariana, izolatul proteic din mazare e mult mai benefic, calitativ si gustos decat alte optiuni de pe piata.

    Citeste mai multe detalii in ghidul complet de suplimente.

  2. Baza Fibroasa

    Cantitate: Cel mult egala in volum cu concentratul proteic. Poate varia in functie de preferinte.

    Fulgii de ovaz sunt o alegere excelenta pentru a adauga consistenta batonului proteic. Ideal ar trebui inmuiati inainte de a-i folosi, macinati sau cumparati direct sub forma de faina.

    Alternativ, pentru o reteta cu mai putini carbohidrati poti alege faina de cocos, faina de migdale sau o pudra bogata in fibre precum VitaFiber.

  3. Ingredient de Legare

    Cantitate: Cam un sfert din cantitatea de proteine. Poate varia in functie de preferinte.

    Un pic de unt de arahide, unt de migdale sau alte unturi similare (ideal nesarate) vor ajuta mult la legarea intregului mix, dandu-i o consistenta si un gust mai placut.

  4. Lichid

    Cantitate: Minimul necesar pentru a forma un aluat solid.

    Apa este alegerea mea personala, dar poti folosi lapte de vaca, lapte de migdale sau alte lichide.

  5. Ingrediente extra pentru gust, textura si diversitate

    Variind aceste ingrediente poti crea sute de tipuri de batoane proteice.

    Pentru indulcire iti recomand miere sau stevia…

    Pentru diverse arome poti adauga scortisoara, esenta de vanilie, cacao, coaja de lamaie, fructe deshidratate, etc…

    Iar pentru textura poti adaga fulgi intregi de cocos, seminte de chia, tarate de psyllium, diverse tipuri de nuci macinate, seminte si multe altele.

Cantitatile alese depind de nevoile tale nutritionale si am sa-ti arat imediat cum sa le estimezi.

Modul de preparare este simplu:

  1. Amesteci toate ingredientele solide intr-un bol mare, cat mai omogen pentru a avea cantitati similare de proteine in toate batoanele.

  2. Adaugi treptat lichidul ales pana ajungi la o consistenta in care tot praful e „legat”.

    Amestecarea va fi dificila, dar e foarte important sa nu exagerezi cu lichidul pentru a nu face batoanele prea moi.

  3. Pui tot amestecul intr-o tava la grosimea dorita a unui baton si il tii la frigider pentru cateva ore sau la congelator pentru cateva zeci de minute inainte de a le taia in bucatele si incerca.

Daca vrei, poti sa optezi pentru forma de „bila proteica” in loc de „baton” si sa imparti mixul rezultat la pasul 2 in bile inainte de a le baga la rece.

2. Reteta Baton Proteic la Cuptor

Al doilea tip de reteta e putin mai complicata si necesita coacere la cuptor, dar batoanele proteice gatite in acest fel au o textura mai solida si pot fi luate usor la pachet.

Pe langa ingredientele anterioare, aceasta reteta mai include:

  1. Oua

    Cantitate: 2 pana la 4 pentru o tava, optand pentru mai multe in cazul fainii de cocos.

    Ouale formeaza „structura” ce mentine amestecul dupa coacere. In plus adauga proteine (si grasimi sanatoase) batonului proteic.

  2. Bicarbonat de sodiu

    Cantitate: 1-2 lingurite la o tava

  3. Bicarbonatul de sodiu e folosit pentru „ridicarea” si „aerisirea” amestecului, rezultand intr-o textura mai de prajitura.

* In aceasta reteta nu e neaparata nevoie de „Ingredientul de Legare” din varianta anterioara, dar il poti folosi in continuare pentru textura si valorile sale nutritionale.

Modul de preparare este urmatorul:

  1. Incalzesti cuptorul la 120 grade Celsius

  2. Amesteci toate ingredientele intr-un bol mare

  3. Pui amestecul pe o foaie de gatit unsa cu unt, intr-o tava si le bagi la cuptor

  4. Verifici din cand in cand, stiind ca batoanele vor fi gata cand poti sa le tai de sus pana jos fara ca aluatul sa se lipeasca de cutit.

Cum masori si reglezi cantitatea de proteine

Cantitatea de proteine e factorul principal intr-un baton proteic si determina cantitatile tuturor celorlalte ingrediente.

Pentru a sti cat izolat sa folosesti trebuie mai intai sa te gandesti:

  • cate proteine doresti sa consumi la o masa
  • pentru cate zile vrei sa gatesti odata

…apoi sa calculezi cate masuri ai nevoie.

Spre exemplu, sa zicem ca vrei sa folosesti batonul proteic pentru a face rost de 30g de proteine si vrei sa gatesti o data pentru 5 mese.

Prin urmare, ai nevoie de 30 x 5 = 150 grame de proteine de izolat.

Astfel, daca suplimentul folosit are 24g de proteina per masura precum cel ce ti-l recomand, va trebui sa folosesti 150 / 24 adica aproximativ 6 masuri.

Nota: Daca e prima data cand incerci sa-ti faci propriul baton proteic, iti recomand sa folosesti cantitati cat mai mici in caz ca experimentul nu-ti iese perfect din prima.

Apoi, stiind cantitatea de izolat proteic folosita, poti estima usor restul ingredientelor dupa cum urmeaza:

Cum reglezi cantitatile de carbohidrati si grasimi (prin urmare si Caloriile totale)

Pentru un baton reusit, cantitatea de baza fibroasa ar trebui sa fie cel mult egala in volum cu izolatul proteic.

Spre exemplu: Daca ai pus 6 portii de izolat proteic, o solutie simpla e sa folosesti aceeasi masura pentru a pune 6 portii de baza fibroasa.

Nu este o regula exacta. Fara indoiala poti incerca si cu mai putine si cu mai multe, dar nu uita ca pe masura ce adaugi tot mai multe ingrediente, procentul de proteine per baton scade si va trebui sa mananci cantitati mai mari.

O cupa de Pure Whey Protein are un volum de 60-70ml, echivalentul a 4 linguri de bucatarie.

Aceeasi dimensiune are urmatoarele valori nutritionale in functie de baza fibroasa pe care o alegi:

  • Faina de Ovaz
    195 Calorii: 7g Proteina, 35g Carbohidrati (din care 5 fibra), 4g grasime
  • Faina de Cocos
    120 Calorii: 4g Proteina, 16g Carbohidrati (din care 10 fibra), 4g grasime
  • Faina de Migdale
    160 Calorii: 6g Proteina, 6g Carbohidrati (din care 3 fibra), 14g grasime
  • VitaFiber
    80 Calorii: 0g Proteina, 36g Carbohidrati (din care 35 fibra), 0g grasime

Astfel, daca vrei un baton proteic cu minim de carbohidrati (non-fibre) poti alege VitaFiber, iar daca vrei un baton cu cat mai multi cabohidrati (non-fibre) poti alege faina de ovaz.

De asemenea, unturile (ingredientele de legare in varianta fara coacere) vor contribui cu o cantitate semnificativa de proteine, carbohidrati si grasimi.

Iata cat contine o singura lingura de bucatarie de aproximativ 16g din acestea:

  • Unt de arahide
    100 Calorii: 4g Proteina, 3g Carbohidrati (din care 2 fibra), 8g grasime
  • Unt de migdale
    101 Calorii: 2g Proteina, 3g Carbohidrati (din care 0.6 fibra), 9g grasime
  • Unt de caju
    94 Calorii: 3g Proteina, 4g Carbohidrati (din care 0 fibra), 8g grasime

 

Stiind toate acestea, va trebui doar sa calculezi ingredientele folosite si sa ajustezi in functie de preferintele si nevoile proprii pentru a ajunge la o solutie cat mai buna pentru tine.

 

Folosind aceste reguli simple poti crea sute de variante de batoane proteice delicioase, mult mai sanatoase si mult mai bine potrivite nevoilor tale nutritionale decat orice gasesti pe piata.

Spor la gatit!

 

Baton Proteic, Proteine, Reteta

Ghiduri pentru Inceput Rapid

Ghid
Slabire si Definire

Apasa aici

Ghid
Masa Musculara

Apasa aici

Articole de Top

  • Antrenament Sala

    Cele mai bune Antrenamente la Sala (in 2022)

  • Exercitii Brate - Exercitii Biceps si Exercitii Triceps

    Exercitiile pentru Biceps si Triceps – Ghid Brate Impresionante (+Video)

  • alimente pentru masa musculara - carne vita

    Top 10 Alimente pentru Masa Musculara

  • Exercitii Piept Masa Musculara

    Exercitii pentru Piept Impresionant – Ghidul Esential (cu Video-uri)

  • Cardio slabire si masa musculara

    Ce trebuie sa stii despre Cardio pentru Slabire si Masa Musculara

  • Exercitii pentru fese rotunde si ferme

    Adevarul despre exercitii pentru fese rotunde si ferme

  • Cele mai bune exercitii pentru abdomen - nu abdomene nu chrunchuri

    Care sunt cele mai bune exercitii pentru abdomen?

  • Exercitii cu greutatea corpului

    Top 15 exercitii fara greutati pentru cresterea masei musculare acasa

  • Mananci suficient pentru a creste in masa musculara? Iata un plan alimentar de 3000 Calorii

    Mananci Suficient? Planul de 3000 Calorii pentru a Creste in Masa Musculara

    Mai Multe Articole
    Despre

    Misiunea AntrenorulMeuPersonal.ro este de a-ti oferi cele mai eficiente solutii pentru slabire, definire si crestere in masa musculara.

    Toate drepturile rezervate Alexandru Popa - antrenor personal specializat in nutritie si antrenament de performanta.

    Nota Legala

    Prin vizualizarea si utilizarea site-ului esti implicit de acord cu termenii si conditiile de folosire si politica de confidentialitate.

    Rezultatele obtinute prin informatiile, produsele si serviciile prezentate pe site difera de la persoana la persoana. Citeste mai multe in disclaimer.

    Resurse
    • Articole
    • Cum Slabesti si Definesti Abdomenul
    • Cum Cresti in Masa Musculara
    • Calculator Calorii Necesare
    • Ajutor
    Recomandari Externe
    • FemeiaFit.ro
    Copyright ©2010-2023