Daca te-ai consultat recent cu un nutritionist sau ai citit siteurile de slabire, cu siguranta ai auzit de „regulile de combinare a alimentelor”.
In acest articol ai sa descoperi istoria din spatele acestei tehnici si, mai important, daca se chiar merita sa te chinui sa le urmezi sau sunt doar o recomandare la moda.
Povestea
In anul 1911, Doctorul Willian Howard Hay a dezvoltat conceptul de combinare a alimentelor pentru a imbunatatii sanatatea.
Bazandu-se pe faptul ca diferite enzime sunt necesare pentru digestia diferitilor macronutrienti (proteine, carbohidrati si grasimi), iar unele dintre acestea functioneaza intr-un mediu acid, altele intr-un mediu alcalin, el a teoritizat ca acestea nu ar trebui amestecate pentru a nu se neutraliza reciproc (cum se intampla cand amesteci o baza cu un acid) si a nu ingreuna sau opri complet digestia.
De aceea, dieta propusa de el imparte alimentele in 3 grupe:
- Alcaline – alimente bogate in carbohidrati (amidonoase): paine, paste, cereale, orez, cartofi, etc
- Acide – alimentele bogate in special in proteine: carne, peste, oua, branzeturi, etc. Unele variante numesc aceasta grupa „proteino-lipide” si includ surse de grasimi precum uleiurile vegetale.
- Neutre – legume proaspete cu un continut ridicat de apa si fara amidon
Nota: Denumirea de acid/alcalin/neutru din conceptul prezentat mai sus nu corespunde in totalitate cu PH-ul alimentelor (adevarata masura a alcalinitatii/aciditatii).
Practic, dieta recomandata de doctorul Hay si de multi nutritionisti din zilele noastre, se bazeaza in mare parte pe a nu combina proteinele cu carbohidratii (amidonoasele).
Pe langa toate acestea, teoria doctorului Hay sustine ca nu poti digera doua surse diferite de proteine (spre exemplu carne si oua), sau doua surse diferite de grasimi in acelasi timp.
Combinarea Alimentelor si Slabirea
Sa presupunem pentru un moment ca teoria de mai sus e adevarata.
Sa zicem ca scenariul pe care il gasesti pe internet ar fii real: faci o combinatie „gresita”, enzimele se neutralizeaza reciproc, digestia e oprita, alimentele iti stau in stomac, fermeneaza si putrezesc inainte sa fie impinse de urmatoarele alimente si sa treaca in intestinul subtire, iar tu suferi de gaze, arsuri, crampe, diaree, balonare, epuizare energetica, somnolenta si cate si mai cate.
Are asta vreo legatura cu slabirea?
NU.
Efectul combinarii alimentelor asupra arderii grasimilor a fost subiectul unui singur studiu de anvergura, care nu a gasit absolut nici un beneficiu al acestei diete in termeni de grasime pierduta.
Evident e foarte important sa fii sanatos si cu siguranta iti recomand un stil de viata sanatos, chiar daca scopul tau principal e arderea grasimilor si obtinerea unui corp cat mai atragator.
Dar, chiar daca inca ai crede in teoria de acum 100 de ani, cat e de logic sa recomanzi aceasta dieta ca prima masura unei persoane care vine la tine pentru a slabi?
Sincer, nu are nici un sens. Iar din pacate acest lucru e exact ceea ce fac majoritatea nutritionistilor din zilele noastre.
Si totusi multi oameni slabesc …
Cum e posibil ca unii oameni sa slabeasca in urma acestei recomandari care nu are nici o legatura directa cu arderea grasimilor?
In primul rand, marea majoritate a oamenilor care incep o astfel de dieta ajung sa manance mai putin din punct de vedere caloric. Atat alimentele din grupa proteino-lipidelor, cat si alimentele din grupa amidonoaselor sunt cele cu adevarat dense in calorii. In schimb, alimentele din grupa leguminoaselor fara amdion au foarte putine calorii si pot fii mancate in cantitati mari fara nici un risc de ingrasare. Iar cum in mod normal majoritatea oamenilor mananca atat proteino-lipide cat si amidonoase la fiecare masa, prin dieta aceasta ei vor ajunge inevitabil sa manance mai putin din fiecare, sa reduca totalul de calorii si sa slabeasca.
Cazurile foarte rare de persoane care reusesc sa isi dubleze numarul de mese pe zi mancand aceleasi alimente, in aceleasi cantitati, dar disociate in mai multe mese de-a lungul zilei, NU slabesc.
O dieta disociata NU te face sa slabesti atata timp cat totalul de calorii si proportiile de macronutritienti sunt aceleasi. Iar acest lucru a fost demonstrat clar in studiul de mai sus.
Adevarul despre Combinarea Alimentelor
E pe cat se poate de clar. Disocierea alimentelor dupa teoria doctorului Hay NU are legatura cu slabirea.
Dar are alte beneficii? Cum ramane cu evitarea scenariului de groza de mai sus si imbunatatirea digestiei? Poate asta ajuta cumva si la arderea grasimilor…
Cu siguranta sanatatea digestiva influenteaza starea intregului organism si poate fii un factor cheie in obtinerea corpului dorit, dar sa fim sinceri – idea ca sistemul nostru digestiv a evoluat cu o astfel de fragilitate care nu ne permite sa mancam alimente diferite in acelasi timp e absolut ridicola.
Intr-un stomac normal si sanatos, sucurile gastrice sunt eliberate in functie de nevoie pana cand nivelul intern al pH-ului ajunge in jur de 2.
Pepsina, o enzima responsabila cu descompunerea proteinelor, e de asemenea eliberata in stomac.
Apoi, prin munca musculaturii de forte considerabile a stomacului, mancarea este amestecata cu aceste sucuri formand o pasta.
Tot in acest timp, intestinul subtire primeste mesajul de a pregati alte enzime digestive precum lipaza pentru grasimi, amilaza pentru amidoane si cateva enzime suplimentare, precum proteaza, pentru digestia proteinelor.
Astfel, cand intestinul subtire primeste prima portie de chim (acea masa semi-lichida de alimente partial digerate) de la stomac, aceste enzime sunt pregatite pentru a descompune resturile.
Pancreasul e foarte priceput la multi-tasking. El poate secreta lipaza, amilaza si proteaza – toate in acelasi timp. Se poate descurca perfect cu o masa amestecata care contine proteine, carbohidrati si grasimi, fara nici o problema.
Faptul ca mediul acid din stomac e necesar pentru digestia proteinelor e adevarat. La fel si faptul ca amilaza are nevoie de un mediu alcalin pentru a-si face treaba. Totusi, e de asemenea adevarat ca secretia acidului gastric serveste ca un mesaj catre pancreas pentru a porni secretia de amilaza in intestinul subtire. Prin urmare, un mediu acidic in stomac este absolut esential pentru digestia corespunzatoare a carbohidratilor. Iar deoarece carnea tinde sa creasca aciditatea, e chiar mai bine sa-ti mananci carbohidratii deodata cu ea.
Ceea ce vreau sa-ti spun este ca aceasta recomanare bazata pe teorii de acum 100 de ani, care cumva fara studii suplimentare (serios) a ajuns la moda in zilele noastre, e total inutila.
Cum de unii oameni se simt mai bine dupa o astfel de dieta?
Experienta personala a unei „digestii mai bune” e dificil de masurat obiectiv. Mai ales atunci cand produci o gramada de schimbari de-o data. Iar reducerea caloriilor zilnice si cantitati totale de carbohidrati de-a lungul zilei e cu siguranta un efect secundar benefic al acestei reguli nefondate.
Unii oameni au un nivel mai scazut sa aciditate in stomac. Altii sunt tot timpul pe graba si nu mesteca suficient alimentele. Iar o atentie mai mare asupra procesului mancarii, combinata cu portii mai mici poate ajuta. Dar acestea sunt doar exceptii.
„Digestia mai buna” sau „slabirea” raportata de cei ce recomanda aceasta metoda NU sunt un efect al combinarii alimentelor, ci mai de graba al constientizarii alimentelor pe care le mananci si reducerea inevitabila a macronutrientilor si a dimensiunilor portiilor. Atat, si nimic mai mult.
Daca nu esti suficient convins de studii (si lipsa lor) sau de principiile de functionare a corpului uman, iata inca un argument solid contra combinarii alimentelor:
TOATE alimentele sunt o combinatie intre proteine, carbohidrati si grasimi. Chiar si legumele. Spre exemplu, o cana de broccoli are 2.6g de proteine, 4.6g de carbohidrati si 0.3g de grasime. Si asta nu e nici pe departe singurul exemplu de leguma care contine si proteine si grasimi.
Un alt exemplu care merita mentionat este laptele matern. Toti oamenii de pe pamant s-au hranit la un moment dat cu aceasta combinatie in proportii aproximativ egale de proteine, carbohidrati si grasimi, si e cu siguranta cel mai bun aliment pentru tractul digestiv al unui bebelus. Natura s-a asigurat de asta.
In concluzie, combinarea alimentelor = FICTIUNE.
Daca vrei sa slabesti, recomandarea mea e sa nu-ti bati capul cu astfel de tactici inutile, ci sa te concentrezi pe ceea ce conteaza cu adevarat, incepand cu balansul caloriilor si controlul carbohidratilor.
Citeste mai multe in celelate articole de pe acest site. Iar daca ai nevoie de un plan concret, alege cu incredere sistemul Simplu Slaba sau Scapa de Burta. Ambele contin exact ce-ti trebuie pentru a obtine un corp sanatos si atragatos, fara a-ti bate capul cu umpluturi inutile sau teorii invechite.