In acest articol vei afla cum sa-ti dai seama daca programul de antrenament ce il urmezi te duce pe calea cea mai rapida si sigura catre corpul dorit.
Daca folosesti deja de ceva timp un program de antrenament marca AntrenorulMeuPersonal.ro sau tocmai ce ai inceput unul, perfect – aceste informatii iti vor fi utile.
Daca nu te-ai apucat inca, ia in considerare ceea ce am sa-ti spun pentru a intelege mai bine procesul prin care trebuie sa treci pentru a-ti contrui rapid un corp de care esti mandru.
Tuturor ne plac povestile in care cineva obtine ceva spectaculos foarte rapid, cu minim de efort. Chiar si acum, dupa ani de experienta si o tona de informatii invatate, sunt curios de fiecare data cand vad o reclama la o smecherie si sunt mereu uimit cat succes la vanzari au diferite aparate minune si pastile inselatoare.
Cu siguranta exita si transformari foarte rapide – uneori sanatoase si de durata (obtinute printr-o motivatie si disciplina uriasa), alteori temporare si nesanatoase.
Tousi, daca vrei sa obtii un corp cat mai atragator si sanatos, fara sa-ti dai viata peste cap, atunci nu te poti astepta la o solutie instantanee.
Din contra, corpul tau va trebui sa treaca printr-o serie de transformari, pe care s-ar putea sa nu le observi sau sa nu le consideri valoroase.
In discutiile cu clientii mei sau cu personale ce mi-au cumparat produsele si imi urmeaza programele, se intampla sa mai primesc intrebari legate de lipsa rezultatelor, dar formulate intr-un fel in care arata ca ele apar.
Iata la ce ma refer:
„Fac genuflexiuni si indreptari cu 20-25 kg mai mult, dar pe cantar nu am pus nici un kilogram.”
„Pot face deja 6 tractiuni singur cu greutatea corpului (inainte nu ma desprindeam de podea) […] Ce sa iau sa pun mai multa masa?”
„Antrenamentele sunt mult mai usoare decat la inceput si le pot face mai repede fara sa am nevoie de atatea pauze [… ] nu-mi vad patratelele”
„Antrenamentul e super, totul merge bine, dar nu am slabit cine stie ce.”
Ce trebuie sa stii este ca TOATE acestea indica faptul ca esti pe calea cea buna.
Imi dau seama ca pentru marea majoritatea a oamenilor cresterea in masa musculara si/sau arderea grasimilor este rezultatul cautat, si te asigur ca va veni si el impreuna cu toate celelalte beneficii si avantaje ale unui corp sanatos si atragator, dar – dupa cum ziceam mai inainte – e absolut normal sa treci printr-o serie de transformari.
De fapt, e chiar mult mai valoros.
Pur si simplu nu poti sa sari peste o etapa fara a-ti reduce sau chiar sabota castigurile din etapa viitoare.
Iata un exemplu pe parte de slabire pentru a intelege mai bine:
Sa zicem ca esti un tip care nu a mai facut exercitii de pe vremea liceului, iar acum doresti sa scapi de 5-10 kilograme si sa te mandresti cu abdomenul tau plat.
…si sa mai zicem ca ai citit si alte articole de pe site si ai lasat la o parte „solutiile” aiurea si fara sens.
Daca te apuci direct de cele mai eficiente antrenamente de slabire, circuite metabolice, HIIT-uri sau programe avansate pentru 6 patratele, practic incerci sa sari peste o etapa din seria de transformari.
Vei vedea ceva rezultate in oglinda direct de la inceput, dar arderea grasimilor nu va fi la randament maxim, deoarece diferite parti ale corpului tau vor ceda inainte.
In schimb, daca incepi prin repetarea exerctiilor si miscarilor de baza, te concentrezi pe stabilirea unei fundatii cat mai solide de forta si performanta, lucrurile vor progresa altfel.
Initial, majoritatea rezultatelor pe care le vei vedea vor fi de genul celor din citatele de mai sus, dar pe masura ce vei inainta in program, vei putea profita tot mai mult de pe urma strategiilor avansate de slabire, iar la sfarsitul aceluiasi interval te timp, vei arde mult mai multa grasime si vei arata mult mai bine.
In plus, daca vei continua, totul va fi mult mai usor pe viitor.
Exact acelasi lucru se intampla daca doresti sa cresti in masa musculara:
Poti incepe cu un program clasic de culturism (la fel ca majoritatea tipilor din sala) si sa vezi rezultate bunicele primele luni de zile, pentru ca orice e mai bine decat nimic. Apoi, peste cateva luni nu vei mai sti ce suplimente sa-ti mai cumperi sau ce sa mai faci, pentru ca pur si simplu nu mai cresti.
Pe de cealalta parte, poti avea rabdare si te poti concentra pe perfectionarea exercitiilor cu adevarat valoroase si crearea unei fundatii de forta. Pentru inceput, cel mai probabil ca nu vei vedea aceleasi rezultate in oglinda, dar apoi, cand vei trece la etapa urmatoare in care te voi concentra pe masa musculara, vei fii de neoprit.
De aceea, daca esti complet incepator, incepator sau chiar intermediar si te apuci de un program de antrenament inteligent, precum cele pe care le ofer pe site, rezultatele vin in aceasta ordine:
Ordinea Rezultatelor
1. Indemanare si Forta – vei folosi greutati tot mai mari la exercitiile de baza si le vei face tot mai eficient, reducand riscul de accidentare.
2. Performanta – iti vei dezvolta capacitatile anaerobe, aerobe si anduranta la forta, putand sa menti un efort mai ridicat pentru perioade mai lungi, cu pauze mai scurte.
3. Ardere Grasimi / Dezvoltare Masa Musculara – vei arata mai atragator cand te vei uita in oglinda.
E foarte posibil sa existe o suprapunere intre ele si unii sa aiba rezultate mai rapide si mai spectaculoase ca altii, dar in mod ideal aceasta e ordinea in care rezultatele ar trebui sa aiba loc.
Cu alte cuvinte, nu ai de ce sa-ti faci griji daca in primele saptamani nu vezi ceva in oglinda atata timp cat greutatile folosite cresc, pauzele scad si devi tot mai performant la executia antrenamentelor. Esti pe calea cea buna, iar pe viitor vei avea mult mai mult de castigat.
Masurarea Progresului
Prin urmare, singura cale de a-ti da seama concret daca te intdrepti pe calea cea buna este de a-ti masura cat mai obiectiv TOT progresul – nu doar cel de la punctul 3, ci si cel de la 1 si 2.
Iar cuvantul obiectiv este unul cat se poate de important.
A te uita in oglinda nu intra in aceasta categorie. Chiar daca ai o memorie buna si un spirit de observatie dezvolatat, cand vine vorba de propriul tau corp e foarte probabil sa nu vezi lucrurile suficient de clar. Pe langa faptul ca de multe ori suntem mai critici cu noi insine decat cu persoanele din jur, iti va fi foarte greu sa observi schimbarile graduale pentru simplul fapt ca iti vezi corpul zi de zi.
De aceea, pentru a monitoriza obiectiv felul in care corpul tau se modifica si devine mai atragator, iti recomand sa-ti faci poze de progres (in aceleasi conditii) o data la cateva saptamani.
Pe langa asta, pentru ca progresul fortei si a performantei e strans legat de succesul pe care il vei avea, va trebui sa gasesti o metoda de a-l masura.
Cea mai simpla metoda este folosirea unui jurnal de antrenament – un caietel in care iti notezi ce ai facut in timpul antrenamentului: numarul de serii, repetari, greutatile folosite… si chiar si felul in care te-ai simtit un timpul acestuia.
Aceste simple notatii (care nu-ti iau mai mult de 10-20 secunde din pauza dintre exercitii) te vor ajuta sa vezi cat de mult ai progresat de-a lungul timpului si te vor motiva sa-ti depasesti performantele anterioare.
Personal consider aceasta practica foarte valoroasa. De aceea, fiecare produs pe care il poti gasi pe site vine impreuna cu una sau mai multe fise de antrenament pe care le poti tiparii, lua cu tine la sala si completa in timp ce te antrenezi.
Pe langa toate acestea, iti poti monitoriza greutatea, procentul de grasime si iti poti testa diferite capacitati atletice o data la cateva saptamani.
Pentru clientii mei personali si cei de online coaching, folosesc toate aceste metode si cateva in plus in functie de scop.
Decizia e a ta. Minimul pe care ti-l recomand sunt pozele de progres si jurnalul de antrenament.
Cum sa Respecti aceasta Ordine
Acum ca am vazut care sunt etapele prin care trebuie sa treci pentru a obtine corpul dorit intr-un mod inteligent ce iti asigura succesul pe termen lung, intrebarea ramane: Cum respecti aceasta ordine? Cum aranjezi programul tau de antrenament pentru a investi in baza de indemanare, forta si performanta, pentru a castiga mai mult pe parte estetica in viitor?
Iar pentru a-ti raspunde la asta, am sa-ti dau exemple din programele pe care ti le pun la dispozitie.
Am dorit sa creez aceste planuri antrenamente in asa fel incat sa-ti creezi o baza cat mai stabila si sa te asiguri ca ramai cu cat mai multe beneficii de pe urma lor – fie ca esti complet incepator, intermediar sau ai luni bune de experienta cu exercitiile.
De asemenea, am structurat antrenamentele in asa fel incat sa imbini cat mai bine utilul cu placutul – cu alte cuvinte, rezultatele de care ai nevoie, cu rezultatele pe care abia astepti sa le vezi in oglinda.
Antrenamentele pentru Slabire:
Programul de antrenament din sistemul Scapa de Burta (pentru barbati) sau sistemul Simplu Slaba (pentru femei) incepe cu un antrenament care-ti permite se profiti la maxim de miscarile de baza.
Niciunul dintre aste exercitii nu e facut la aparate care-ti limiteaza miscarea, creaza o stabilitate artificiala si nu-ti dezvolta cu mai nimic indemanarea.
De asemenea, volumul de antrenament chiar la inceput e destul de redus pentru a nu lasa oboseala sa-ti afecteze concentrarea si sa-ti incetineasca procesul de invatare a exercitiilor.
Imediat apoi, programul trece la o faza in care pui accent selectiv si alternativ pe anumite grupuri de exercitii dezvoltandu-ti forta la acestea. Forta care-ti va folosi la recrutarea mai multor fibre musculara si, prin urmare, la adrerea mai multor Calorii.
In plus, capacititatea anaeroba si anduranta la forta iti va creste in acelasi timp, datorita metodei de executie a celorlalte grupuri de exercitii.
Nota: Spre deosebire de un program fitness acasa de genul celor gasite la tot pasul, antrenamentele din aceste sisteme unice te ajuta sa investesti in corpul tau si abilitatile sale pentru a-ti accelera progresul de-a lungul timpului si pastra rezultatele obtinute mult mai usor.
Antrenamentele pentru Masa Musculara:
Programul de antrenament din sistemul Secretele Masei Musculare e impartit in mai multe faze, corespunzatoare mai multor niveluri de experienta.
Programul pentru incepatori incepe prin dezvoltarea indemanarii si a fortei la miscarile de baza.
Exercitiile alese sunt cele mai valoroase (lucreaza cat mai multi muschi deodata) si sunt executate cu greutati libere (fara stabilitatea artificiala a aparatelor) pentru mai multe serii (ocazii de repetitie a formei) a mai putine repetari (pentru mentinerea concentrarii pe forma corecta si dezvoltarea fortei).
De aici incolo, programul pentru intermediari si avansati introduce treptat mai multa varietate de exercitii cat si o strategie speciala de progres (folosita de atleti de top) care permite cresterea fortei si masei musculare, fara intrerupere.
In concluzie
Daca doresti un corp impresionant de care sa te bucuri pentru mult, mult timp, nu exista scurtaturi!
Dedica timp construirii unei fundatii solide, masoara-ti obiectiv progresul si nu-ti face griji daca tot ce vezi pentru inceput sunt cresteri in forta si performanta. Bucura-te de ele stiind ca esti pe calea cea buna.