In acest articol ai sa descoperi de ce e asa de important sa-ti masori rezultatele si cum sa o faci corect pentru a progresa mai rapid spre corpul dorit.
Ti sa intamplat vreodata sa faci o schimbare in viata ta si sa nu-ti dai seama cu siguranta daca a avut vreun efect? Poate ai incercat sa nu mai mananci carbohidrati seara, sa faci un exercitiu in plus pentru biceps sau sa-ti schimbi radical programul de antrenament.
Te-ai trezit la un moment dat, dupa cateva luni de zile de mers la sala aratand la fel si ridicand exact aceleasi greutati ca anul trecut?
Sau ti s-a intamplat sa te uiti in fiecare dimineata in oglinda si sa fi frustrat de felul in care arati… numai ca apoi sa te uiti peste o poza de vara trecuta si sa-ti dai seama cat de mult ai progresat?
Eu unul stiu ca am trecut prin toate. Si toate se datoreaza in mare parte lipsei unor masuratori relevante.
Fara sa masori rezultatele unei schimbari, nu ai de unde sa stii daca te-a ajut sau te-a incurcat mai rau. Fara sa-ti masori progresul pierzi focusul asupra ceea ce e important pentru tine si te trezesti peste cativa ani la acelasi nivel ca inainte. Fara sa masori obiectiv ceea ce se intrampla cu corpul tau risti sa te iei dupa stari de moment, sa fi coplesit de emotii negative si sa iei decizi irationale.
In schimb, daca iti masori atent si corect progresul, poti lua decizii calculate, face ajustari timpurii si te poti intrepta cat mai rapid spre corpul dorit.
Iata 3 categorii mari de masuratori care merita sa le iei pentru a-ti asigura succesul:
1. Masuratori corporale
Daca scopul tau principal este sa arati cat mai bine, aceasta categorie de masuratori iti va spune cu siguranta daca te aproprii sau nu de corpul dorit.
E absolut normal ca aceste masuri sa varieze in functie de mai multi factori. De aceea, e foarte important sa le iei pe cat posibil in aceleasi conditii si nu foarte des. Daca nu esti aproape de un concurs sau termen limita, iti recomand sa le iei o data la doua saptamani. Mai des de atat si diferentele ar fi prea minore, mai rar de atat si ai putea pierde prea mult timp inainte de a depista ce trebuie sa schimbi la rutina curenta.
Iata care sunt masuratorile corporale pe care le poti face:
Poze
O poza din fata, una din spate si cate una din lateral. Intoteaunda in aceleasi conditii de lumina.
Alege un loc in casa, noteaza-ti timpul zilei, daca e lumina aprinsa sau nu, distanta fata de fundal si fata de aparat si incepe sa-ti faci pozele.
Vei avea nevoie de aceaste informatii pe viitor pentru a putea observa cat mai clar diferentele intre pozele de progress fara a fi influentat de umbre, marimea pozei sau unghiul din care esti prins.
Greutate pe cantar
Nimic deosebit aici. Pur si simplu cantareste-te cu aceasi cantitate de haine pe tine.
Circumferinte
In functie de ce doresti sa obtii poti masura mai multe sau mai putine circumferinte:
- Gat – in drept la nodul gatului
- Umeri – in punctul cel mai larg
- Piept – in punctul cel mai larg
- Brat – in punctul cel mai larg
- Talie – in punctul cel mai subtire
- Sold – la 2 cm sub buric
- Fund – in punctul cel mai larg
- Coapsa – la jumatatea distantei intre sold si genuchi
- Etc.
Daca vrei poti oricand sa faci mai multe. Spre exemplu, daca te intereseaza cresterea in masa musculara, ar putea fi important pentru tine sa masori si bratul incordat. Sau, daca te antrenezi special pentru gambe mai mari, atunci cu siguranta le vei masura si pe acestea.
Ceea ce trebuie stiut aici e ca masuratorile pot varia destul de mult pur si simplu prin felul in care le iei. Nu e o idee buna sa lasi diferite persoane sa te ajute cu masuratorile deoarece o mica schimbare a presiunii cu care strangi metrul croitoresc poate duce la erori si confuzii.
Recomandarea mea e sa iei 2-3 masuratori in fiecare punct si sa faci media. In plus, ai putea folosi o masura de referinta, spre exemplu incheietura mainii (care nu ar trebui sa se schimbe) pentru a estima corectitudinea procesului de masurare.
Pliuri de piele
Pliurile de piele sunt o masura excelenta a procentului de grasime corporala. Estimarea grosimii pliurilor de piele cu ajutorul unui subler special spune mult mai multe despre progresul tau decat masurarea circumferintelor.
Cu ajutorul unor strategii moderne precum cele din Scapa de Burta sau cele din Proiectul Adonis vei creste in masa musculara in timp ce arzi grasimea corporala. Astfel, circumferintele vor creste datorita muschilor mai mari, dar vor si scadea datorita stratului mai redus de grasime. In functie de proportiile dintre cele doua, circumferinta coapsei tale (spre exemplu) ar putea fi mai mult sau mai putin aceasi. Te-ai putea uita la cifre si gandi ca nu s-a intamplat nimic, dar sa fi trecut printr-o recompozitie semnificativa sub piele. De aceea, masurarea pliurilor de piele poate fi extrem de folositoare.
Pentru mai multe resurse pe aceasta tema si un calculator online, viziteaza site-ul acesta.
Cum sa elimini erorile de masuratoare
Toate metodele de masurare de mai sus pot fi afectate de diferite erori de masuratoare. Nivelul de hidratare, nivelul de hranire si tranzitul intestinal, nivelul de umplere a rezervelor de glicogen din interiorul muschilor si diferite alte aspecte mai putin evidente ar putea influenta masuratorile, ducand la frustrari sau bucurii nejustificate.
Pentru a le reduce pe cat de mult posibil, va trebui sa-ti stabilesti o rutina. Spre exemplu, vineri mergi la sala si faci antrenamentul X. In orele de dupa antrenament mananci Y si bei Z. Apoi, a doua zi pe stomacul gol si dupa ce ai mers la baie, faci masuratorile. Repeti exact aceasi rutina, cu acelasi volum de antrenament, aceleasi alimente in aceleasi cantitati si aceasi cantitate de apa.
Daca esti femeie si doresti sa-ti faci masuratori cat se poate de precise, repeta aceasta rutina o data la 4 saptamani pentru a te asigura ca te afli in aceasi faza a ciclului menstrual.
Aplica regulile de mai sus pentru toate masuratorile: poze, greutate, circumferinte si pliuri de piele.
2. Imbunatatirea performantei
Aceasta masura a progresului e baza pentru toate persoanele interesate de forta si atletism.
Dar nu e numai pentru acestia. Performanta corpului tau e strans legata de potentialul tau de a arata bine.
Gandeste-te in felul urmator: daca nu poti sprinta pe scari in sus de la un etaj la altul fara a-ti pierde respiratia, sansele sunt ca nici nu arati prea bine.
Evident, exista si exceptii – de aceea zic „potentialul” de arata mai bine. Poti impinge zeci de kilograme de la piept si sa fii extrem de gras. Totusi, cu cat ai mai multa forta si masa musculara pe tot corpul, cu atat iti va fi mult mai usor sa arzi grasimea si sa arati mai bine. Prin urmare, ai un potential mai mare de a arata bine, rapid.
Cu cat devi mai bun la antrenamente care pot sa-ti modeleze un corp atragator (nu doar mers la clase de fitness sau alergat pe banda) cu atat te apropri mai mult de corpul dorit. Chiar daca nu vezi rezultate asa de rapide pe poze, circumferite si pe celelalte masuri corporale, progresul masurilor de performanta te pot asigura ca te indrepti pe calea cea buna.
Daca scopul tau principal este cresterea in masa musculara, o masura importanta este greutatea pe care o poti misca pentru un anumit numar de repetari. Spre exemplu, daca saptamana trecuta ai facut un maxim de 10 genuflexiuni cu 70kg si saptamana asta ai facut tot atatea cu 72.5kg, ai progresat. La fel si daca faceai 11 in loc de 10 sau poate in loc de o serie cu 67.5 si una cu 70, faceai doua cu 70.
Daca scopul tau e si arderea grasimilor, pe langa greutatile care le folosesti, un indicator foarte folositor e densitatea antrenamentului – cat de mult efort poti sa depui pe unitate de timp. Cu alte cuvinte, daca reusesti sa faci mai mult efort (cel putin la fel de intens) in acelasi timp sau daca reusesti sa faci acelasi efort intr-un timp mai scurt, cu siguranta ai progresat.
Evident exista si alte masuratori importante. Spre exemplu un atlet ar putea sa-si masoare viteza, saritura in lungime, timpul de reactie si multe altele. Totusi, atata timp cat folosesti un program bun de antrenament care se potriveste scopurilor tale de a arata mai bine, respectarea acestuia si masurarea doar a greutatilor folosite ar trebui sa fie suficienta.
3. Efectul asupra vietii tale de zi cu zi
Mult antrenori nu masoara acest impact, dar personal cred ca e extrem de important pentru reusita ta pe termen lung.
Oricine poate nascoci o rutina ce va obosi si cel mai bun atlet. Dar nu asta e scopul. Scopul e sa faci ceva ce te asigura ca devi tot si tot mai bun fara a-ti afecta negativ alte aspecte ale vietii.
Cand planul tau de a-ti transforma corpul iti afecteaza negativ sanatatea, puterea de concentrare, timpul liber, situatia financiara, sau pur si simplu nu iti face suficient de multa placere comparativ cu rezultatele pe care ti le aduce, cu siguranta nu o sa te tii de el. Mai rau de atat, ai putea sa renunti complet la aceasta dorinta in loc de a cauta un plan mai potrivit.
Cativa indicatori ai efectului asupra vietii tale de zi cu zi sunt destul de clari si sunt sigur ca esti constient de ei. Multi cititori ai site-ului si clienti imi spun ca se „simt mai bine”, ridica mai mult, se misca mai usor, au mai multa energie si pofta de viata. Pe unii ii vad ca umbla mai drepti si au mai multa incredere in ei decat inainte.
Totusi, pe langa acestia, iti recomand sa urmaresti din cand in cand cativa indicatori de recuperare.
Chiar daca multi dintre ei sunt subiectivi, urmarindu-i iti poti face o idee destul de buna asupra echilibrului dintre antrenament, nutritie si odihna, si-ti vei putea ajusta planurile pentru a progresa mult mai rapid.
Pentru a-ti estima nivelul de recuperare da o nota de la 0 (cea mai mica) la 5 (cea mai mare) pentru:
- Apetitul tau curent
- Calitatea somnului de noapte trecuta
- Nivelul tau curent de energie
- Dorinta de a te antrena
Iar daca vrei o masura mai obiectiva, poti sa-ti iei pulsul imediat dupa trezire in fiecare dimineata si sa-i analizezi variatiile in timp.
Scopul aici nu e sa ajungi la un anumit puls sau la un anumit punctaj la intrebarile de mai sus, ci sa observi variatia in timp si sa-ti dai seama cand efortul dedicat refacerii nu mai face fata si incepe sa-ti afecteze negativ viata de zi cu zi si rezultatele obtinute.
Acestea sunt principalele masuratori pe care le recomand sa le faci. Ele te vor ajuta sa-ti analizezi corect progresul. Iar, daca te tii de un plan concret cel putin 80-90% din timp, te vei putea folosi de acestea pentru a judeca succesul acelui plan si a-l optimiza treptat-treptat pana cand ajungi sa progresezi intr-un ritm foarte rapid spre corpul tau dorit.
Totusi, pentru a economisi o gramada de timp si frustrari, ar fi bine sa incepi cu un plan performant, dovedit sa functioneze pentru o gramada de persoane in trecut. Apoi, sa folosesti aceste masuratori pentru a ajunge la o varianta optima pentru tine si stilul tau de viata.
Acum te intreb pe tine: Folosesti astfel de masuratori pentru a-ti judeca succesul si ajusta planul? Daca da, care? Cum te asiguri ca elimini erorile de masuratoare?
Lasa un comentariu mai jos si impartaseste-ne din experienta ta.