In acest articol am sa-ti arat cateva dintre cele mai eficiente suplimente pe care te poti baza in drumul tau spre un corp cat mai atragator.
Din pacate, nimic din ceea ce vei gasi mai jos nu e ceva miraculos.
Daca nu gasesti cea mai noua combinatie de aminoacizi luata de anumiti culturisti profesionisti, sau noul extract de plante magice prezentat de doctorul Oz, nu e pentru ca nu am auzit de el – ci pentru ca in ciuda reclamelor frumoase NU e nimic mai mult decat o metoda de a face bani pentru o companie inselatoare.
Lumea suplimentelor e plina de produse care nu ai nevoie.
Fie ca vrei sa cresti in forta si masa musculara, fie ca vrei sa arzi grasimile, suplimentele NU sunt necesare. Totusi, ele iti pot aduce avantaje in plus pe parte de sanatate si convenienta, optimizandu-ti procesele interne si aducandu-ti rezultate cu mai putin efort.
Iata cateva din suplimentele de baza pe care eu le consum si le recomand cu incredere clientilor mei:
NOTA – Toate le cumpar de pe BulkPowders.co.uk deoarece sunt mai pure si nu trebuie sa platesti „reclama”, ambalajul frumos sau comisionul intermediarilor. Chiar daca transportul pana in Romania dureaza 3-5 zile lucratoare si costa in jur de 99 RON (17.99 lire), tot iesi mult mai ieftin daca iti comanzi o data pentru mai mult timp sau impreuna cu un prieten.
Izolat Proteic din Zer
Izolatele proteice sunt in primul rand suplimente de convenienta.
Avantajul lor principal este ca poti ajunge la necesarul zilnic de proteine fara sa te chinui sa mananci mai mult sau sa iti duci o masa solida dupa tine.
Altfel, cu exceptia mesei din timpul sau de imediat dupa antrenament cand se digera foarte rapid, ele nu aduc un beneficiu imens comparat cu o masa normala bagata in proteine. De fapt, luand o masa adevarata ai consuma mai multi micronutrienti in proportiile optime direct de la mama natura.
„Unflavoured Undenatured Whey Protein Isolate 90%” de la BulkPowders este izolatul proteic pe care il folosesc personal de peste un an de zile si ti-l recomand cu incredere atata timp cat nu ai o probema cu lactatele.
Citeste articolul „Cum sa obtii un Izolat Proteic Potent, Sanatos si Ieftin” pentru a vedea beneficiile acestuia comparativ cu alte suplimente de pe piata si cum sa ii reduci mai mult costurile.
Izolate Proteice Vegetale
Daca nu tolerezi bine lactatele sau ai alte motive pentru care nu doresti sa consumi un izolat din zer, iti recomand o combinatie intre un izolat din orez si unul din mazare.
Sincer sa fiu, gustul acestor suplimente pure (fara indulcitori si alte chimicale ciudate si potential periculoase) e destul de neplacut la inceput, inainte de a te obisnui cu el. Totusi, in functie de scopurile tale, le-ai putea combina intr-un shake cu fructe proaspete pentru a le schimba textura.
O alta varianta buna e izolatul din canepa (mult mai ieftin decat cele locale), dar trebuie sa tii cont de faptul ca procentul de grasimi si carbohidrati este un pic mai ridicat. Prin urmare s-ar putea sa nu fie o solutie ideala cand doresti sa arzi rapid grasimea corporala.
Dextroza si/sau Maltodextrina
Daca esti un tip slab care creste greu, ai putea avea de castigat adaugand astfel de zaharuri simple la shake-ul proteic din timpul sau de imediat dupa antrenament. Dar in nici un caz nu iti recomand sa le consumi cu alte ocazii la fel cum ai face-o cu un mass gainer, oricat de slab si fi.
(Citeste articolul cu alternative ieftine si sanatoase la Mass-Gainere pentru mai multe idei si sfaturi pe aceasta tema)
Singura diferenta semnificativa dintre cele doua este ca dextroza are gust mult mai dulce decat maltodextrina.
Personal folosesc uneori maltodextrina pentru convenienta, dar de multe ori aleg o varianta mai naturala precum 2-3 banane sau alte fructe mai bogata in glucoza, deoarece diferenta intre viteza de digerare si faptul ca obti si un pic de fructoza chiar nu conteaza.
Creatina Monohidrat
Creatina este unul din putinele suplimente care imbunatatesc performanta atletica intr-un mod pe care nu l-ai putea realiza numai prin nutritie.
Exista multe mituri in legatura cu aceasta, dar in realitate creatina este un supliment foarte sigur, bine studiat si devedit sa aduca imbunatatiri semnificative la capacitatea pentru efort intens de scurta durata.
Dintre toate tipurile de pe piata iti recomand cu incredere varianta monohidrata de la BulkPowders. E extrem de ieftina, avand un certificat de puritate de 99.99%.
Omega 3
Omega 3 este denumirea data unei grupe de 3 acizi grasi polinsaturati, dintre care EPA-ul si DHA-ul fiind deseori citate drept cele mai benefice componente.
Im momentul de fata exista un numar impresionant de studii care atesta beneficiile suplimentarii cu Omega 3 in diferite domenii de la cresterea in masa musculara si arderea grasimilor pana la functia imunitara, sanatatea cardiovasculara, buna functionare a creierului si multe altele.
Daca nu ai o dieta bogata in peste de apa rece, suplimentare cu Omega 3 iti va optimiza toate procesele interne ajutandu-te indirect dar destul de semnificativ la obtinerea unui corp cat mai atragator.
Iti recomand 1-3 pastile pe zi dintr-un supliment cu cel putin 180mg EPA si 120mg DHA per 1000mg. Eu unul prefer „Super Strength Omega 3 Fish Oil Softgels” de la BulkPowders ce contin 330mg EPA si 220mg DHA impreuna cu vitamina E.
Vitamine si Minerale
Cu totii cunoastem importanta extrema a vitaminelor si mineralelor in nutritia noastra de zi cu zi.
Totusi, majoriatea oamenilor au deficiente care le-ar putea incetini rezultatele sau chiar sabota eforturile. Dietele moderne bazate mai mult pe grane decat pe verdeturi si lipsa micronutrientilor din plante datorita metodelor industriale de cultivare a fructelor si a legumelor, aproape garanteaza acest lucru.
Iar din pacate, noi – cei „fit” care depunem efort si transpiram in mod regulat, suntem mai afectati de diverse deficiente.
Mai rau de atat, majoritatea suplimentelor de pe piata au multe dezavantaje:
- Contin versiuni ieftine cu absorbtie scazuta a nutrientilor
Spre exemplu, majoritatea multimineralor contin „oxid de magneziu” – o forma concentrata (dimensiuni mici) dar cu absorbtie foarte redusa, ce poate fi folosita doar in jur 4% de catre corp. In schimb, citratul, malatul sau alte forme de mageneziu au o concentratie mai mica, dar pot fi folosite in proportie de peste 90% de catre corp.
- Contin cantitati infime de micronutrienti
O singura pastila de multiminerale nu ar avea cum sa contina tot ce iti trebuie cand doar minimul de magneziul recomandat de ADA (American Dietetics Association) pentru o persoana normala e de 400mg.
- Nu sunt deajuns pentru a „corecta” o nutritie deficienta
Citeste articolul „Multivitaminele si Multimineralele NU sunt deajuns” pentru a intele mai bine la ce ma refer.
Solutia pe care ti-o sugerez e formata din 3 parti:
- Un complex de multivitamine si multiminerale de calitate.
Chiar daca nu e 100% perfect, complexul de la BulkPowders contine peste 30 vitamine, minerale, probiotice si antioxidanti, in cantitati mai ridicate deoarece trebuie sa iei 3 pastile pe zi.
- Un supliment de tip „Greens”
Personal folosesc tot varianta de la BulkPowders, numita Complete Greens, deoarece e si de calitate si mult mai ieftina decat alte produse similare.
- Alte suplimente specifice situatiei tale
Nu as putea sa-ti spun exact ce ai tu mai multa nevoie, dar s-ar putea sa ai mult de castigat suplimentand in plus cu magneziu (sub forma de bis-glicinat), vitamina C, etc.
Alte Suplimente
Evident, exista o gramada de alte suplimente de care ar putea folosi in anumite cazuri:
- daca ai dureri de incheieturi si putea beneficia de pe urma Glucozaminei si MSM-ului,
- daca ai dificultati in digestie ai putea beneficia de pe urma probioticelor si a enzimelor digestive,
- daca doresti mai multa putere de concentrare ai putea incerca diferte nootropice,
- si tot asa mai departe.
Totusi, cand vine vorba de obtinerea unui corp cat mai atragator si mai sanatos, cele detaliate mai sus sunt baza. Pana nu iti reglezi si optimizezi functiile interne cu ajutorul acestora, nu are sens sa cauti altele.
P.S.: Daca e prima oara cand comanzi de pe site si folosesti AP110245 in campul „Refferal Code” de pe pagina de „Checkout” vei primi o reducere de 5 lire, iar eu voi primi un cadou de 5 lire. Evident, e total optional. Daca gasesti cumva un cod de reduceri „Discount Code” pentru o suma mai mare pe internet, mai bine foloseste-l pe acela.