Cu totii ne dorim un corp cat mai atragator si impresionant, iar pentru marea majoritatea dintre noi acest lucru inseamna o combinatie intre arderea grasimilor si construirea muschilor.
Foarte putini sunt oamenii norocosi care au nevoie doar de una dintre acestea.
Tipul slab si definit care nu pune pe el grasime orice ar manca… barbatul musculos si bine proportionat – cu piept impunator, spate lat, umerii rotunzi si brate impresionante – care mai trebuie doar sa scape de cativa centimetri de grasime de pe abdomen fara a-si pierde masa musculara… tipa care pur si simplu nu pune grasime si se poate concentra doar pe ridicarea fundului… sau tipa cu rund rotund si forme feminine care nu trebuie sa-si faca griji de pierderea conturului natural odata cu slabirea… toti acestia sunt exceptiile de la regula.
Iar majoritatea dintre noi NU suntem asa de norocosi.
Majoritatea dintre noi trebuie sa ne facem griji si de scaparea de stratul neatragator de grasime si de reliefarea, conturarea si dezvoltarea masei musculare, pentru a ne construi un corp „iesit din comun” si mult mai atragator.
Intrebarea este:
Le poti face pe ambele in acelasi timp?
E fizic posibil sa arzi grasimea si sa pui masa musculara in acelasi timp? Sau trebuie sa ai o perioada de masa si una de definire precum culturistii de acum 20-30 de ani?
Raspunsul pe scurt este DA – Poti.
Si NU – nu trebuie sa ai perioade diferite, gene favorabile sau cine-stie-ce circumstante speciale pentru a o face.
Am sa-ti explic imediat de ce e asa si cum o poti face, dar inainte de toate sa ne uitam la calorii si motivele pentru care ai putea crede ca e imposibil.
Motivul pentru care foarte multi oameni „documentati” nici macar nu isi pot imagina asa ceva este faptul ca arderea grasimilor necesita un deficit caloric, pe cand construirea muschilor necesita un surplus caloric.
Practic, pe de o parte ar trebui sa mananci mai putine calorii decat corpul tau foloseste pentru a lua energie din grasimea depusa, iar pe de celalta parte ar trebui sa mananci mai multe calorii decat corpul tau foloseste pentru a reface si a construi testut muscular nou.
E clar ca cele doua idei se bat cap in cap. Cum ai putea sa mananci si mai putine si mai multe calorii in acelasi timp?
Suna imposibil si chiar e.
Totul de pana aici e cat se poate de adevarat si nu e nimic nou. Sunt ideile vehiculate de ani de zile de multi oameni – de la doctori si nutritionisti, pana la culturisti, antrenori si diferiti tipi de prin sala. E exact ceea ce „predicam” si eu acum cativa ani buni de zile si nu sunt gresite.
Dar asta nu e tot.
Ceea ce fanii dietei Twinkie si cei ce se inchina la zeul Caloriilor NU inteleg, este complexitatea proceselor din interiorul corpului uman si natura „real-time” a acestora.
Iar acest lucru e ignorant si foarte limitant.
Pentru a putea sa-ti construiesti corpul musculos si definit cat mai rapid – la fel cum fac zecii de mii de persoane chiar in momentul de fata – trebuie sa mai stii cel putin urmatoarele lucruri:
Depozitele de grasime nu sunt fixe
Majoritatea oamenilor cred ca in zilele, saptamanile sau chiar anii in care nu se ingrasa sau slabesc, depozitele lor de grasime raman constante.
Dar adevarul este ca celulele tale de grasime sunt ca niste baterii reincarcabile. De fiecare data cand mananci, depozitezi un pic de grasime. Intre mese, aceste grasimi (acizi grasi) iasa din celulele de grasime pentru a pune la dispozitie energie pentru muschi si organe.
Daca esti o persoana definita, cu un strat redus de grasime, e pentru ca ai celulele de grasime foarte eficiente. Grasimile obtinute din alimentatie ajung usor in celule si iasa la fel de usor. Corpul tau nu are nevoie de depozite mari de grasime, pentru ca putinele rezerve pe care le ai sunt o sursa pe care se poate baza la nevoie.
E ca si cum ai avea mai putine baterii, dar mult mai de calitate.
Daca esti predispus la a fi gras, e pentru ca celule tale de grasime sunt lacome. Cand mananci, tinzi sa depozitezi energia in loc sa o arzi, iar cand celelalte tesuturi au nevoie de energie, grasimea e eliberata foare lent sau chiar deloc. Prin urmare infometezi la nivel celular si corpul tau iti spune sa mananci mai mult.
Cu alte cuvinte, nu numai ca te ingrasi pentru ca mananci mai mult, dar mananci mai mult pentru ca te ingrasi.
E ca si cum ti-ai tot incarca bateriile, dar nu le-ai tine conectate la aparat.
Vestea buna e ca toate acestea sunt influentabile. Marea majoritate dintre noi nu ne-am nascut cu celule de grasime lacome, ci le-am invatat asa de-a lungul timpului.
Dar repararea bateriilor e un topic pentru un alt articol, cel putin la fel de lung…
Ceea ce trebuie sa stii pentru moment este faptul ca depozitarea si arderea grasimilor este un proces continuu si cat se poate de natural. Totul se intampla in timp real in functie de starea organismului tau si nu ceva ce ai vrea sa impiedici. De fapt, ar fi chiar nesanatos si contraproductiv sa reusesti asa ceva.
Matematica NU e asa de simpla precum pare
Vrei sa scapi de 1 kilogram de grasime?
Simplu. Stii ca un kilogram e 7000 de calorii, prin urmare mananci cu 500 de calorii sub nivelul de mententanta pentru 14 zile si gata.
Pe de celalta parte, faci niste calcule si afli ca mananci 2500 de calorii dar arzi numai 2000. Prin urmare, intr-o saptamana vei depozita jumatate de kilogram de grasime (7×500).
… cel putin asa-ti iasa calculele.
Dar chiar e adevarat?
Raspunsul este NU.
Chiar daca ai face calcule extrem de precise in laborator, fara sa te bazezi pe formule generice si estimari largi, tot NU ai ajunge la acele valori orice alimente ce ai manca.
Iar asta pentru ca:
1) Tipul alimentelor conteaza extrem de mult
2) Totul depinde de context. In fiecare moment
Nu poti trage linie la sfarsitul zilei si calcula exact cat te-ai ingrasat, cat ai slabit sau cat ai crescut in masa, bazat doar pe caloriile pe care le-am mancat raportat la cele ce le-ai ars.
Caloriile depind de sursa si context
Caloria este pur si simplu o unitate de masura a energiei – mai exact, o calorie alimentara este cantitatea de energie necesara ridicarii temperaturii unui kilogram de apa cu un grad Celsius.
Nu e nimic magic sau special in legatura cu o calorie. Ea nu are putearea de a ne spune ceva despre ce se intampla in corpul nostru. E doar o unealta pe care o folosim pentru a vorbi mai usor despre un concept abstract precum „energia”.
O calorimetrie facuta in laborator iti va spune ca un gram de proteine are 4 calorii.
Totusi, in cadrul corpului uman, proteinele sunt folosite in principal pentru mentinerea structurilor si a functiilor organismului.
Ele pot fi arse pe post de combustibil, dar numai ca o sursa secundara, si si atunci ele trebuiesc mai intai convertite in glucoza.
In functie de starea organismului tau din acel moment, primele 10, 20 sau 30 de grame de proteine ar putea merge direct catre reparatie si dezvoltare – NU energie.
Daca nu prea faci exercitii si mananci mult si des, majoritatea proteinelor se vor contoriza drept calorii, pentru ca nu vei avea la fel de mult tesut de reconstruit.
In schimb, daca esti sub stres si ai o gramada de hormoni catabolici circuland prin sange, ai putea folosi toate proteinele din acea masa pentru reparare.
Cum faci cu socoteala in acest caz? Se mai numara proteinele drept calorii daca nu sunt arse pe post de combustibil sau stocate ca grasime? Daca se transforma in masa musculara le numeri drept calorii consumate astazi… sau intr-un moment din viitor in care le vei arde pentru ca nu ai mai mancat de ore in sir.
La fel si cu grasimile – ele pot fi folosite pentru a reinnoi membrana celulara, hormoni sau captuseala organelor, nu neaparat pe post de energie utilizata sau stocata.
Iar cum ziceam mai intainte, caloriile sunt doar o masura a energiei si nimic mai mult. Deci ce mai faci cu matematica, atunci cand energia potentiala din ceea ce mananci nu e nici arsa drept combustibil, nici depozitata in „bateriile” tale de grasime corporala?!
La fel ca in cazul proteinelor, scopul in care grasimile alimentare sunt folosite depinde de context – de starea in care organismul tau se alfa in momentul in care i le pui la dispozitie. Spre exemplu, daca mananci in mod normal carbohidrati cu grasimile tale, e mai mult ca sigur ca le vei depozita.
Pe de cealalta parte, daca ai urmat o dieta redusa in carbohidrati pentru cateva zile, grasimile din acea masa ar putea fi folosite direct pe post de energie. Daca mentii carbohidratii la un nivel destul de redus pentru o durata suficient de mare, vei intra in ketoza – o stare de ardere a grasimilor pentru combustibil pe care mult o numesc mai nou „avantajul metabolic”.
Nu in ultimul rand carbohidratii depind si ei de context – mai exact de nevoia imediata de energie si starea rezervelor din ficat si muschi. Spre deosebire de proteine si grasimi, ei nu sunt folositi pe post de componente structurale ale corpului, putand fi folositi doar pe post de energie.
Totul se intampla de la un moment la altul
Ceea ce vreau sa-ti spun prin toate acestea este c totul se intampla in timp real.
Nu ai nevoie de saptamani sau chiar luni la rand in care numai sa-ti construiesti masa musculara, apoi alte saptamani sau luni la rand in care sa arzi grasimile.
De fapt, e chiar contraproductiv sa-ti fortezi corpul sa creasca indopandul, apoi sa-l fortezi sa arda grasimile infometand-ul si chinuidu-l cu cardio, cum inca fac o gramada tipi de prin sala.
Atata timp cat mananci inteligent, fara a sta zile intregi intr-o stare de infometare sau zile intregi manacand o gramada de carbohidrati si calorii mult peste masura, le poti avea pe amandoua. Fara indoiala.
Chiar daca nu vei creste si arde grasimi in aceasi milisecunda sau nici macar in aceasi ora, cu siguranta o vei putea face aceasi zi, si fara nici un stres in aceasi saptamana.
Cum sa arzi grasimea si sa-ti construi muschii in acelasi timp
Acum ca am explicat pe scurt de ce e posibil, sa vedem mai exact cum.
Cheia e alegerea alimentelor potrivite, in cantitatile potrivite si la momentele potrivite, pentru TINE si stilul tau de viata.
Cand iti obisnuiesti corpul cu alegerile potrivite, proteine pe care le mananci iti vor reconstrui si dezvolta masa musculara, carbohidratii iti vor da energie pentru antrenamente reusite si nimic mai mult, iar grasimile vor colabora mult mai bine cu „bateriile” tale tot mai mici dar mai de calitate.
Nu va trebui sa-ti bati capul cu numaratul caloriilor si nu va trebui sa arati bine doar 2 luni pe an cand incerci sa te „definesti”.
Tot ce trebuie sa faci pentru a incepe pe calea cea buna si a arde grasimea neatragatoare in timp ce-ti construiesti muschii impunatori se gaseste in videourile urmatoare:
- Ce trebuie sa stii despre Proteine
- Ce trebuie sa stii despre Carbohidrati
- Ce trebuie sa stii despre Grasimi
Din videourile de mai sus vei invata bazele alegerii alimentelor potrivite, in cantitatile potrivite si la momentele potrivite.
Pe viitor am sa detaliez mai mult acest subiect si am sa-ti arat tehnici mai avansate, dar pentru moment iti recomand sa aplici aceste informatii in viata ta de zi cu zi. Fa-o incepand de astazi. Uita-te la videouri. Noteaza-ti sfaturile. Alege alimentele potrivite si construieste-ti corpul muschulos si definit la care majoritatea oamenilor doar viseaza.
Iar daca vrei sa ai cele mai rapide si sanatoase rezultate posibile, uita-te la oferta mea de online coaching si vezi daca ti-ar placea sa lucram impreuna. Toti clientii mei de pana acum au reusit sa-si transforme corpul crescand in masa musculara si arzand grasimea in acelasi timp, fara batai de cap si efort inutil. Apasa pe linkul de mai sus si vezi cum te pot ajuta mai bine.