Antrenorul Meu Personal
  • Articole
  • Ghid Masa Musculara
  • Ghid Slabire Definire
Cauta pe site...

O Cauza Ascunsa a Durerilor de Spate

Scris de Alexandru Popa 03/03/2013
0

Ai dureri de spate inferior care coboara pe unul dintre picioare?

Inainte sa-ti faci griji ca ti-ai stricat coloana, citeste urmatorul articol si descopera o cauza mai putin cunoscuta a problemelor sciatice – acele mici intepaturi, amorteli sau chiar dureri groaznice care incep de la spatele inferior si circula pe picior in jos.

Dureri de spate sciatice

 

In articole anterioare am vorbit pe larg si am oferit cateva sfaturi si exercitii pentru diferitele dureri de spate, axandu-ma pe cea mai frecventa cauza a sciaticii, si anume, afectiunile colonei vertebrale in zona lombara.

Totusi, compresia nervului sciatic de catre o umflatura sau o hernie a discului intervertebral nu este tot timpul cauza durerilor.

Daca nu ti-ai facut o radiografie profesionista care sa poata spuna fara urma de indoiala ca un disc interverebral iti apasa pe nervul sciatic, s-ar putea sa ai noroc.

Unele studii recente arata ca in 5-36% din cazuri, durerile de spate nu se datoreaza coloanei ci a unui muschi din zona fundului.

Muchiul Piriformis

Dupa cum se vede in poza de mai jos, muschiul piriformis are ca origine osul fundului (Sacrum), ca insertie partea superioara a osului piciorului (Femur), si este foarte apropiat de nervul sciatic.

Muschiul piriformis

In mod normal, nervul sciatic trece pe dedesubtul acestuia, dar in aproximativ 17% din populatie nervul sciatic sau parti ale acestui nerv trec direct prin pirfiormis.

Variatii piriformis - nerv sciatic

Indiferent de variatiile anatomice de mai sus, atunci cand muschiul piriformis este prea tensionat el creaza o anumita presiune asupra nervului sciatic rezultand in durere atat in sus catre spatele inferior cat si in jos pe picior.

 

Sindromul Piriformis

Simdromul piriformis este o dereglare neuromusculara cauzata de compresia sau iritarea a nervului sciatic de catre muschiul piriformis, cauzand intepaturi, amorteli sau dureri de-a lungul spatelui inferior, a fundului si a piciorului.

In esenta, fie ca e vorba de o problema de disc, fie ca e vorba de sindromul piriformis, principiul este acelasi: o forta exerna apasa sau irita o parte nervului sciatic cauzand dureri de-a lungul intregului nerv – de la coloana pana in partea de jos a piciorului.

Nu e de mirare ca cele doua conditii pot fi foarte usor confundate intre ele.

Mai mult de atat, in marea majoritate a cazurilor, cauza de baza a acestor conditii este acelasi: pozitii repetitive si imbalansuri musculare datorate stilului de viata.

Vestea buna este ca in cazul sindromului piriformis solutia este mult mai simpla si mai rapida. Tot ce trebuie sa faci e sa inveti cum sa detensionezi muschiul si apoi sa refaci echilibrul muscular din acea zona pentru a evita reaparitia si a obtine o solutie de durata.

 

Eliberarea tensiunii

Exista mai multe tehnici care pot fi aplicate cu succes pentru detensionarea muschiului priformis, inclusiv diverse forme de masaj specializat.

Dintre toate acestea, iata o solutie foarte eficienta care o poti aplica acasa:

1) Masaj miofascial cu rolul de spuma sau cu mingea de tenis

Aseaza-te cu o parte din greutatea corpului pe rolul de spuma sau mingea de tenis si schimba-ti pozitia pana cand ajungi deasupra unui punct sensibil de-a lungul fibrelor piriformisului (pe aceasi parte cu durerea). Daca nu sti exact unde sa-l cauti, uita-te la primele imagini din acest articol.

Piriformis - Rol spuma

Piriformis - minge tenis

Odata ce ai ajuns acolo, lasa treptat tot mai mult din greutatea corporala sa apese muschiul, in timp ce respiri cat mai calm si mai lung pentru a te relaxa. Pastreaza aceasta pozitie timp de 30 de secunde.

Repeta pe celalalt picior pentru simetrie si pentru a observa diferentele, apoi treci la punctul numarul 2.

2) Stretching

O metoda de intindere a pifiromisului la care nu prea ai cum sa gresesti este cea din poza de mai jos:

Intindere piriformis

Important aici este sa nu curbezi spatele inferior si sa nu ridici soldurile de pe podea. Doar picioarele ar trebui sa-si schimbe pozitia fata de solduri. Daca nu poti face acest lucru fara a-ti ridica trunchiul, trece un prosop in jurul piciorului si trage cu mainile de acesta.

Pastreaza pozitia intinsa timp de 2-3 serii a cate 30-60 de secunde pe fiecare picior (pentru simetrie).

 

Restaurarea echilibrului muscular

Tehnicile de mai sus te vor scapa de durere intr-un timp destul de scurt, dar nu te pot scapa complet de problema. Ele nu fac nimic pentru a repara cauza problemei – motivul pentru care muschiul a devenit tensionat in primul rand.

Iar cum de obicei aceasta cauza are de-a face cu imbalansuri musculare datorate felului in care ne traim viata (atat statul la birou cat si felul in care ne antrenam), riscul reaparitiei sau chiar a complicarii problemelor va fi tot acolo atata timp cat timp nu ne schimbam unele obiceiuri.

Dar nu-ti face griji, nu e asa de greu precum suna – mai ales daca esti o persoana caruia ii place miscarea.

O cauza majora a sindromului piriformis este „adormirea” muschilor fundului. Pe scurt, datorita statului pe scaun, flexorii soldului se scurteaza si inhiba folosirea optima a muschilor fundului. Astfel, chiar daca te antrenezi intens, muschii fundului nu sunt recrutati eficient si efortul este suportat pe muschii ajutatori (bicepsi femurali, spate inferior, piriformis, etc).

Iar acest efort suplimentar suportat de piriformis duce la hipertrofia si tensionarea acestuia, rezultand in apasarea pe nervul sciatic si toate simptomele aferente.

De aceea sindromul piriformis este des intalnit in randul ciclistior si a altor sportivi care isi folosesc mult picioare pe o singura directie si petrec mult timp in pozitie de sezut. Evident asta include 99% din oamenii care lucreaza la birou si isi antreneaza picioarele mutandu-se de la un aparat la altul.

Solutia pentru restaurarea echilibrului muscular este aceasi ca solutia pentru antrenarea inteligenta a fundului. Pentru mai multe informatii pe aceasta tema si un ghid complet de exercitii pentru fese (special pentru femei, dar aplicabil pentru barbati), citeste articolul „Adevarul despre exercitii pentru fese rotunde si ferme”.

 

In concluzie, daca suferi de sciatica dar radiografiile nu arata o cauza clara la nivelul coloanei, foloseste tehnicile de mai sus si scapa complet de durere.

 

Dureri de spate, Dureri sciatice, Piriformis, Sciatica, Sindromul Piriformis

Ghiduri pentru Inceput Rapid

Ghid
Slabire si Definire

Apasa aici

Ghid
Masa Musculara

Apasa aici

Articole de Top

  • Antrenament Sala

    Cele mai bune Antrenamente la Sala (in 2022)

  • Exercitii Brate - Exercitii Biceps si Exercitii Triceps

    Exercitiile pentru Biceps si Triceps – Ghid Brate Impresionante (+Video)

  • alimente pentru masa musculara - carne vita

    Top 10 Alimente pentru Masa Musculara

  • Exercitii Piept Masa Musculara

    Exercitii pentru Piept Impresionant – Ghidul Esential (cu Video-uri)

  • Cardio slabire si masa musculara

    Ce trebuie sa stii despre Cardio pentru Slabire si Masa Musculara

  • Exercitii pentru fese rotunde si ferme

    Adevarul despre exercitii pentru fese rotunde si ferme

  • Cele mai bune exercitii pentru abdomen - nu abdomene nu chrunchuri

    Care sunt cele mai bune exercitii pentru abdomen?

  • Exercitii cu greutatea corpului

    Top 15 exercitii fara greutati pentru cresterea masei musculare acasa

  • Mananci suficient pentru a creste in masa musculara? Iata un plan alimentar de 3000 Calorii

    Mananci Suficient? Planul de 3000 Calorii pentru a Creste in Masa Musculara

    Mai Multe Articole
    Despre

    Misiunea AntrenorulMeuPersonal.ro este de a-ti oferi cele mai eficiente solutii pentru slabire, definire si crestere in masa musculara.

    Toate drepturile rezervate Alexandru Popa - antrenor personal specializat in nutritie si antrenament de performanta.

    Nota Legala

    Prin vizualizarea si utilizarea site-ului esti implicit de acord cu termenii si conditiile de folosire si politica de confidentialitate.

    Rezultatele obtinute prin informatiile, produsele si serviciile prezentate pe site difera de la persoana la persoana. Citeste mai multe in disclaimer.

    Resurse
    • Articole
    • Cum Slabesti si Definesti Abdomenul
    • Cum Cresti in Masa Musculara
    • Calculator Calorii Necesare
    • Ajutor
    Recomandari Externe
    • FemeiaFit.ro
    Copyright ©2010-2023