Indexul Glicemic este o clasificare a carbohidratilor bazata pe efectul pe care il au asupra nivelului de glucoza din sange fara a lua in considerare marimea portiei.
( 70 si peste )
( 56 – 69 )
( 55 si sub )
Efectului creat de consumul glucozei ii este atribuit valoarea de 100 –- toate celelalte mancaruri fiind clasificate in raport cu acesta.
Carbohidratii care se descompun cel mai rapid in timpul digestiei au indicele glicemic cel mai mare. Raspunsul insulinic in acest caz este rapid si crescut rezultand in fluctuatii mari ale nivelului energetic dealungul zilei.
Carbohidratii care se digera incet, eliberand treptat glucoza in sange, au un indice glicemic mic.
Alegerea carbohidratilor cu index glicemic mic este unul din secretele sanatatii, reducand risul bolilor de inima, a diabetului si este un factor important pentru slabire.
Tabelul cu Indexul Glicemic al alimentelor
Foloseste casuta de cautare pentru a filtra rezultatele si capul de tabel pentru a ordona alimentele dupa denumire, categorie sau IG.
Denumire | Categorie | IG |
---|---|---|
Fulgi de porumb | Cereale mic dejun | 81 |
Fulgi grau | Cereale mic dejun | 69 |
Terci de ovar | Cereale mic dejun | 55 |
Ovaz instant | Cereale mic dejun | 79 |
Terci de orez | Cereale mic dejun | 78 |
Ovaz | Cereale mic dejun | 49 |
Muesli | Cereale mic dejun | 57 |
Mere | Fructe si derivate | 36 |
Portocale | Fructe si derivate | 43 |
Banane | Fructe si derivate | 51 |
Ananas | Fructe si derivate | 59 |
Mango | Fructe si derivate | 51 |
Pepene | Fructe si derivate | 76 |
Curmale | Fructe si derivate | 42 |
Piersici, conserva | Fructe si derivate | 43 |
Capsuni, gem | Fructe si derivate | 49 |
Suc mere | Suc | 41 |
Suc portocale | Suc | 50 |
Lapte | Lactate | 39 |
Lapte, degresat | Lactate | 37 |
Inghetata | Lactate | 51 |
Iaurt | Lactate | 14 |
Iaurt, fructe | Lactate | 41 |
Lapte de soia | Lactate | 34 |
Lapte de orez | Lactate | 86 |
Ciocolata | Gustari | 40 |
Popcorn | Gustari | 65 |
Chipsuri | Gustari | 75 |
Bauturi carbogazoase | Gustari | 59 |
Baton mars | Gustari | 64 |
Covrigei | Gustari | 81 |
Gemuri si marmelade | Gustari | 49 |
Alune | Gustari | 15 |
Jeleuri | Gustari | 80 |
Tarta | Gustari | 65 |
Croissant | Gustari | 67 |
Gogoasa | Gustari | 76 |
Pajituri orez | Gustari | 77 |
Fructoza | Zaharuri | 15 |
Sucroza | Zaharuri | 65 |
Glucoza | Zaharuri | 100 |
Miere | Zaharuri | 61 |
Maltodextrina | Zaharuri | 105 |
Maltoza | Zaharuri | 105 |
Paine alba | Paine | 71 |
Pizza | Paine | 60 |
Chifla hamburger | Paine | 61 |
Paine integrala | Paine | 50 |
Paine multicereale | Paine | 48 |
Fettuccine | Paste | 32 |
Vermicelli | Paste | 35 |
Spaghetti, grau integral | Paste | 37 |
Ravioli, cu carne | Paste | 39 |
Spaghetti, albe | Paste | 41 |
Macaroane | Paste | 45 |
Macaroane cu branza | Paste | 64 |
Paste din orez brun | Paste | 92 |
Brocoli | Legume | 15 |
Conopida | Legume | 15 |
Telina | Legume | 15 |
Castravete | Legume | 15 |
Vinete | Legume | 15 |
Mazare | Legume | 15 |
Salata, toate varietatile | Legume | 15 |
Ardei, toate varietatile | Legume | 15 |
Spanac | Legume | 15 |
Rosii | Legume | 15 |
Zuchini | Legume | 15 |
Naut | Legume | 28 |
Fasole | Legume | 24 |
Linte | Legume | 32 |
Soia, boabe | Legume | 16 |
Cartof, fiert | Legume | 78 |
Cartofi, piure instant | Legume | 87 |
Cartofi, prajiti | Legume | 63 |
Morcovi, fierti | Legume | 39 |
Cartofi dulci | Legume | 54 |
Cartofi dulci, fierti | Legume | 63 |
Dovleac, fiert | Legume | 64 |
Cartof, copt | Legume | 85 |