Mancarea nu e doar combustibil.
Mancarea e informatie.
Fiecare farama de mancare pe care o inghiti trimite un anumit mesaj corpului tau, iar acesta raspunde ca atare.
Tractul gastrointestinal este interfata intre mancare si organism. E un sistem imens si foarte complex de organe, responsabil pentru transformarea mancarii consumate in mesaje chimice prin intermediul procesului de digestie si absorbtie.
Sistemul Gastro-Intestinal (GI) este o parte foarte importanta a organismului:
- alcatuieste 75% din sistemul imunitar
- e sigurul sistem al corpului care are propriul sistem nervos ce lucreaza independent
- exista mai multi neuroni in intestinul subtire decat in intreaga coloana vertebrala
- daca ar fi sa intinzi intregul sistem GI ar atinge suprafata unui teren de tenis
- exista peste 400 de specii de microbi care traiesc in intestinul tau, ajungand la o greutate de 7 kg si continand mai multe bacterii decat stele cunoscute pe cer.
Avand in vedere cantitatea impresionata de resurse alocate GI-ului, devine evident ca un corp sanatos depinde extreme de mult de un sistem GI sanatos.
Vrei sa arzi grasime? Sa construiesti muschi? Sa ai mai multa energie si vitalitatea de-a lungul zilei?
Daca da, trebuie sa te asiguri ca sistemul tau GI functioneaza corect.
Din pacate, tot datorita complexitatii sistemului, o gramada de lucruri pot functiona gresit: deficiente de enzime, imbalansuri microbiale, inflamatii, etc – toate pot fi sursa ascunsa a unor probleme care ar parea sa nu aibe nici o legatura.
Mai mult de atat, intolerante sau sensitivitati la anumite mancaruri pot contribui la fiecare dintre acestea, fie direct fie indirect.
Tot mai multe cercetari dovedesc ca alergiile, sau mai bine zis sensitivitatile alimentare pot afecta o multime de alte sisteme ale corpului si pot cauza o sumedenie de simptome nedorite.
Spre exemplu, legaturi ale sensitivitati/reactii alimentare si alte dereglari gastrointestinale au fost recent asociate cu:
- astm si alergii[1][2]
- boliautoimunitare[3]
- migrene
- artrtia
- boli ale pielii[4]
- bolic cardiovasculare[5][6][7]
- boli neuronale[8]
- dereglari ale dispozitiei
- probleme la rinichi[9][10][11]
Si multe altele.
O lista imensa, care tot creste odata cu noile cercetari in domeniu.
Iar ceea ce e mai rau e ca in marea majoritatea a cazurilor nu vezi aceasta legatura. Nu iti poti da seama ca un anumit aliment, sau o clasa de alimente te aduce tot mai aproape de artrita sau boli cardiovasculare. Nu iti dai seama ca din cauza unor elemente pe care le mananci pielea nu iti mai e la fel de catifelata sau nu te mai poti concentra la fel e bine, si nu iti dai seama daca lipsa ta de vitalitate si buna dispozitie se datoreaza stresului de la servici sau nutritiei tale.
De aceea, daca suspectezi ca ai o disfunctie la nivelul gastro-intestinal, ar fi o idee foarte buna sa incerci o dieta eliminatorie.
Dieta Eliminatorie
Majoritatea dintre noi nu avem nici cea mai mica idee de felul in care mancarea pe care o consumam ne afecteaza organismul.
Mancand aproximativ aceleasi lucruri in fiecare zi, felul in care ne simtim ni se pare pur si simplu normal.
Fara a schimba niciodata un lucru major nu ne dam seama daca exista o varianta mai buna decat acel “normal” – o varianta in care ai mai multa energie si vitalitate de-a lungul zilei si o dispozitie mult mai buna… sau poate o varianta in care vezi grasimea disparand fara sa te chinui, in care pielea iti arata mai bine, sau te poti concentra mai bine.
Nu vorbesc de a renunta la paine si a manca in schimb covrigi, paste, produse de patiserie, saratele sau cereale pentru mic dejun.
Vorbesc sa renunti la o clasa intreaga de produse pentru o perioada suficienta de timp pentru a iti da seama de felul in care iti influenteaza organismul.
Exact asta te ajuta dieta eliminatorie sa faci. Te ajuta sa iti descoperi proprile sensitivitati alimentare si sa eviti multitudinea de probleme asociate cu acestea.
Chiar daca e stricta, dieta eliminatorie poate fi destul de interesanta. E ca si cum ai rula un experiment.
Un experiment mai valoros, cu rezultate mai clare decat o analiza in laborator. In ciuda multitudinii de teste existente in momentul de fata, dieta eliminatorie ramane “standardul de aur” in in identificare sensitivitatilor alimentare.
Chiar daca un efect secundar al dietei eliminatorii poate fi slabirea, acesta nu e scopul ei. Daca arderea grasimilor e obiectivul tau principal, iti recomand una din urmatoarele top 5 diete de slabire.
Cum sa urmezi o Dieta Eliminatorie
Cea mai bune solutie e sa incepi prin eliminarea a cat mai multor alimente.
Cu cat incepi cu cat mai putine mancaruri, cu atat ai sanse mai mari sa elimini ingredientele la care ai putea avea sensitivitati alimentare.
Evident ca e mai mai greu, dar si rezultatele si beneficiile vor fi mai mari.
Nu trebuie sa iti faci griji ca o sa iti fie foame toata ziua. Dieta eliminatorie nu are nimic de a face cu reducerea numarului de calorii. Scopul ei nu e slabirea.
Singurul lucru care are de suferit e varietatea de alimente pe care o poti manca. Dar chiar daca nu vei avea asa de multe posibilitati culinare la inceput, vei putea manca oricat iti doresti din alimentele recomandate.
Pentru inceput o dieta eliminatorie buna incepe prin a renunta la:
- gluten (paine si produse fainoase, etc)
- lactate (lapte, branza, iaurt, etc)
- soia
- oua
- porumb
- carne de porc, vita, pui
- fasole, mazare, porumb si alte boabe
- cafea
- citrice (lamai, portocale, grapefruit, etc)
- nuci si seminte
- legume intunecate (vinete, cartofi, rosii, ardei)
Aparent am eliminat aproape totul…
Totusi poti manca urmatoarele alimente recomandate:
- Fructe – orice fruct proaspat (mai putin citricele)
- Verdeturi – orice verdeturi mai putin legume si boabe
- Carne – peste, curcan, miel si vanat
- Grasimi – ulei de masline, ulei de nuca de cocos
- Bauturi – apa, ceaiuri de plante neindulcite
- Condimente – sare, piper, usturoi, oregano, rozmarin, tumeric, patrunjel si altele in afara de mustar, ketchup, otet, curry, chilli, paprika.
Dupa cum am spus de la inceput, e o dieta foarte stricta.
Sunt liste pe internet care permit mai multe alimente direct la inceputul dietei eliminatorii, dar cu cat incepi cu mai putine, cu atat ai sanse mai mari sa descoperi alimentele la care ai anumite sensitivitati si cu atat exprimentul va fi mai reusit.
Un alt sfat important care trebuie luat in considerare este eliminarea alimentelor pe care le mananci foarte frecvent.
Spre exemplu: Manaci peste in fiecare zi? Incerca sa il inlocuiesti in timpul dietei cu alta sursa de proteine.
Unii oameni ar putea deveni sensibili la un anumit tip de mancare tocmai pentru ca o mananca extrem de des.
Cat mult sa tii Dieta Eliminatorie
Durata dietei eliminatorii depinde de varsta si severitatea simptomelor.
Persoanele mai tinere vor simti diferente dupa 7-10 zile, in timp ce persoanele mai in varsta ar putea ajunge la concluzii mai bune doar dupa 3-4 saptamani.
In timpul dietei eliminatorii nu trebuie sa te complici cu numararea caloriilor sau cantitatii de macronutrienti. Singurul lucru important este evitarea alimentelor care nu sunt in lista de mai sus.
Poti manca pe saturate, dar nu uita sa bei cel putin 2-3 litrii de apa de zi.
Reintroducerea Alimentelor
Evident, scopul nu e eliminarea pentru intotdeauna.
Scopul este dezobisnuirea corpului de anumite alimente, pentru a simti efectele lor cand le reintroduci.
De aceea, la sfarsitul celor 3 saptamani de eliminare, reintrodu un singur tip de aliment pentru o singura zi si monitorizeaza-ti simptomele pentru inca 2-3 zile.
Spre exemplu, daca iti este dor de lactate, ai putea decide sa incerci sa le reintroduci pe ele prima data dupa cele 3 saptamani de pauza.
Asa ca luni ai putea manca niste branza si bea un pahar de lapte. Apoi marti, miercuri si poate chiar si joi va trebui sa fii cat mai atent si sa-ti notezi felul in care te simti si eventualele reactii anormale. Esti mai balonat, te simti mai epuizat?
Daca nu ai nici un simptom, totul e bine. De acum inainte vei putea manca alimentele testate fara a-ti face griji.
In schimb, daca observi efecte negative, nu vei mai avea voie sa mananci alimentul testat pe restul testului.
Vei continua acest proces, introducand treptat tot mai multe grupe alimentare, notand si urmarind atent toate simptomele tale dea lungul timpului.
Spre exemplu, joi vei putea introduce ouale si vei urmari schimbarile pentru inca doua zile.
Apoi vei continua acest proces pentru cateva saptamani pana testezi toate tipurile de mancaruri si descoperi toate efectele ale acestora aspura corpului tau.
Intreg procesul va dura aproximativ 5-6 saptmani iar la sfarsitul expermentului vei sti mult mai multe despre corpul tau.
Dupa ce sa te uiti
Cheia dietei eliminatorii este sa urmaresti cat mai atent felul in care te simti. Spre exemplu, va trebui sa iti monitorizezi somnul, dispozitia, energia, digestia, etc.
E recomandat sa iti ti un jurnal in care sa iti notezi cat mai detaliat orice schimbari. Daca te simti mai bine in timpul dietei eliminatorii, e un semn clar ca ceva din ceea ce mancai pana atunci iti provoaca probleme.
Simptomele negative dupa care se te uiti in perioada de reintroducere sunt:
- insomnie
- oboseala
- dureri ale incheieturilor
- modificari ale pielii
- dureri de cap
- balonari
- ceata mentala
- probleme la nivelul sinusurilor sau alte afectiuni respiratorii
Deoarece reintroduci mancarurile dupa o pauza relativ lunga, iti vei putea da seama mult mai usor de efectul acestora.
Practic orice schimbare fata de starea anterioara poate fi un efect direct sau indirect al alimentului pe care l-ai reintrodus.
E foarte important sa iti notezi toate schimbarile, fie ca sunt pozitive sau negative.
In mod interesant, unele persoane raporteaza mai multa energie dupa reintroducerea unui aliment. Dar, din pacate, aceast nivel ridicat de energie poate fi cauzat de fapt de un raspuns la stresul cauzat de acel aliment. Ceea ce e in mod evident un lucru negativ.
Mai multe sfaturi
Masoara-ti pulsul dimineata la 5-10 minute dupa ce te trezesti. Apoi masoara-ti pulsul la 20, 40, 60, 90 si 120 de minute dupa reintroducerea unui anumit aliment.
Daca pulsul e cu peste 10 batati pe minut mai ridicat, e posibil sa ai o sensitivitate la acel aliment.
Repeta testul eliminand orice stres exerior si daca acelasi lucru se intampla sensitivitatea e mult mai probabila.
Secretul succesului acestei diete e pregatirea. O idee buna ar fi sa cauti din timp retete care le poti gati cu alimentele recomandate si sa iti golesti frigiderul si camara de orice tentatie.
Cu siguranta dieta eliminatorie e una dintre dietele grele, dar este si una dintre cele mai valoroase pe termen lung, putandu-ti imbunatati semnificativ calitatea vietii de zi cu zi.