In acest articol ai sa descoperi de ce suplimentarea cu un complex de multivitamine si multiminerale nu e deajuns pentru a obtine corpul sanatos si atragator pe care ti-l doresti, si solutia de care ai nevoie pentru acesta.
Cand eram mai tanar gandeam in felul urmator: de ce sa ma chinui sa mananc salata, rosii, ardei, castraveti si alte legume care chiar nu imi plac si nu am chef sa le pregatesc, cand pot pur si simplu sa-mi cumpar un supliment de multivatimine/multiminerale. Pana la urma, exista atatea variante la „magazinul de proteine” care contin mult peste doza zilnica recomandata, calibrate special pentru sportivi ca si mine. Ce sens are sa ma chinui cu legumele si verdeturile?
Ei bine, daca si tu gandesti la fel, daca nu mananci legume proaspete (sau chiar inghetate) la fiecare ocazie pe care o prinzi, atunci TREBUIE sa citesti acest articol.
Inainte de a incepe vreau sa precizez ca voi folosi termenul „legume” conform acceptiunilor din viata de zi cu zi, referindu-ma si la alimente precum Ardeiul, Castravetele si Vinata care din punct de vedere botanic sunt fructe (ovarul plantei) si chiar si Ciuperci care nu sunt nici macar plante, ci fungi.
De ce sunt Legumele asa de Importante?
Pe langa multitudinea de vitamine, minerale, si continutul ridicat de fibre de care sigur ai auzit suficiente pana acum, iata 5 motive pentru care legumele si vederturile sunt asa de importante:
1. Sunt bogate in Antioxidanti
Plantele comestibile, in special cele mai colorate, sunt o sursa de primara de antioxidanti.
Un antioxidant e o molecula care inhiba oxidarea altor molecule de catre radicalii liberi. Acesti radicali liberi sunt atat un rezultat al mediului inconjurator (poluare, toxine, fumat, diverse alimente) cat si un rezultat natural al unor procese interne ale corpului.
Distrugerile cauzate de radicalii liberi asupra celulelor corpului par sa aiba o contribuitie imensa in procesul de imbatranire si sunt implicate in patogeneza a peste 50 de boli printre care cancer, boli de inima, incetinirea functiilor creierului, suprimarea sistemului imunitar, etc.
Studiile sugereaza ca o dieta bogata in antioxidanti si componente anti-inflamatoare (precum cele gasite in legume) reduc riscul declinurilor cognitive asociate cu imbatranirea, iar cercetari epidemiologice arata o legatura intre dietele bogate in plante si risc redus de boli cardiovasculare si alte boli cronice.
Mai mult de atat, prin simpla crestere a consumului de legume din dieta, expertii prezic o preventie a peste 20% din cazurile de cancer si o evitare a peste 200 de mii de morti anuale.
2. Contin Fitonutrienti
Fitonutrientii sunt definiti ca fiind chimicalele non-nutritive gasite in plante. Totusi, in ciuda statutului lor „non-nutritiv”, aceste molecule pot influenta sanatatea noastra in moduri surpinzatoare.
Multe din miracolele plantelor se datoreaza acestor fitonutrienti. Spre exemplu, allicin un fitonutrienti din usuroi este componenta care ii ofera acestuia proprietatile sale antibacteriene si antivirale.
Totusi, chiar daca oamenii de stiinta au identificat si aflat mai multe despre cativa dintre acestia, se estimeaza ca mai exista peste 1000 de fitonutrienti in legumele si fructele pe care le avem la dispozitie.
Iar beneficiile fitonutrientilor identificati pana in prezent sunt foarte variate: preventia cancerului si a multiplicarii celulelor cancerigene, reducerea absorbitiei colesteroului alimentar, protejarea impotriva razelor solare, formarea de enzime digestive, protejarea ochilor, preventia tumorilor, imbunatatirea sistemului imunitar, reducerea presiunii sanguine, lupta importiva infectiilor si a parazitilor, lupta impotriva bacteriilor si a virusurilor, protejarea ADN-ului, si multe altele.
3. Sunt alcaline
De fiecare data cand mananci, digeri si absorbi un nutrient, acesta iti ajunge in rinichi ca un acid sau o baza.
Majoritatea alimentelor din dieta noastra moderna sunt formatoare de acid: carnea, pestele, lactatele, granele, concentratele proteice din zer sau din soia, etc. Nucile, semintele, untul si uleiurile vegetale sunt neutre si doarlegumele si fructele sunt alcaline(bazice).
Slujba rinichilor e sa ajusteze echilibrul dintre cele doua pentru a permite functionarea celulelor corpului, iar daca nu ai mancat suficiente alimente bazice (alcaline), acesta va trebui sa „imprumute” din alta parte pentru a combate incarcatura acidica a mesei si a restabili echilibrul.
Partea rea este ca substanele imprumutate sunt in principal calciul si fosforul din oase (ceea ce duce la osteoporoza) si glutamina din muschi (ceea ce duce la pierderi in masa musculara).
Prin urmare, legumele sunt absolut esentiale pentru pastrarea tesutului muscular si a masei osoase. Daca nu mananci suficiente, nu numai ca iti chinui corpul supunandu-l la procese suplimentare, dar iti sabotezi sansele de a pune pe tine masa musculara dorita si iti scazi densitatea oasasa.
4. Reduc riscul bolilor
Un consum ridicat de legume este statistic asociat cu o incidenta scazuta de:
- Boli cardiovasculare, colesterol elevat si presiune sanguina ridicata
- Cancer de colon, la prostata, gastic, ovarian, tiroidian, pancreatic si alte tipuri
- Diabet de tip 2
- Afectiuni ale ochilor
- Obezitate
- Infarct
- Astm si afectiuni pulmonare
- Osteoporoza
5. Sustin un stil alimentar mult mai benefic
O dieta bogata in legume reduce indexul glicemic al meselor si nu cauzeaza schimbari bruste in nivelele de zahar si insulina din sange. Acest fapt ajuta cu satietatea si iti este de mare ajutor cand incerci sa arzi grasimea neatragatoare.
In general, dietele bogate in legume au un continut redus de zaharuri si grasimi nesanatoase, si au un continut ridicat de fibre, magneziu si potasiu, vitamina C si E si fitonutrienti. Prin urmare sunt mult mai potrivite pentru a-ti aduce si a-ti mentine aspectul atragator, organismul sanatos si nivelul ridicat de energie si buna dispozitie pe care ti-l doresti.
Ce cantitate de Legume ar trebui sa mananci zinic?
Recomandarea pentru persoanele care se antreneaza ocazional sau practica diferite sporturi recreationale este de 8-10 portii pe zi, iar cantitatea tinta pentru atleti este intre 12-15 portii.
Departamentul de Agricultura a Statelor Unite (USDA) defineste o portie de legume ca fiind aproximativ egala cu o jumatate de cana de 250ml. Singurele exceptii sunt legumele voluminoase precum salata verde sau spanacul, caz in care o portie e egala cu o cana intreaga.
Astfel, o portie de legume poate insemna:
- 1/2 cana de Ciuperci, Ceapa, sau alte legume taiate
- 1 cana de legume voluminoase cu frunze mari (Spanac, Salata, Varza, etc)
Estimativ, asta poate fi:
- 5 flori de Broccoli
- 1/2 de Ardei
- 1 Morcov mediu
- 1 Rosie medie
- etc
Teoretic nu pare asa de mult. Dar intreaba-te:
De cand nu ai mai consumat 8-10 astfel de portii intr-o singura zi? Cand a fost ultima zi cand ai mancat 3 salate a cate o Rosie, o jumatate de Ardei si 1 Morcov sau alta combinatie de genul?
Daca esti ca marea majoritate a oamenilor, inclusiv ca mine acum cativa ani buni de zile, aceste cantitati pot parea destul de greu de obtinut.
Iata cati oameni mananca mai putin de 5 portii pe zi:
- Peste 99% din barbatii si 96% din femeile intre 18 si 24 ani
- Peste 94% din barbatii si 91% din femeile intre 25 si 34 ani
- Peste 86% din barbatii si 84% din femeile intre 35 si 49 ani
- Peste 99% din barbatii si 96% din femeile intre 50 si 64 ani
In statisticile de mai sus au fost luati in considerare si portiile de fructe, nu numai cele de legume. Prin urmare, mult mai putin de 6% din barbatii intre 25 si 34 de ani consuma peste 5 portii de legume pe zi.
Iar 5 portii e chiar putin comparativ cu cele 8-10 de care ai avea si tu nevoie.
Norocul este ca exista o solutie de mijloc…
Suplimentele de tip Greens
Evident, solutia cea mai buna ar fi sa te pui sa mananci cele 8-10 portii – de preferinta cateva la fiecare masa a zilei.
Dar aceasta varianta nu e intotdeauna posibila.
In plus, sursa legumelor conteaza foarte mult. Una e sa iei o rosie proaspata din gradina ta proprie, si una e sa o iei culeasa inca verde de pe un teren industrial in care se cresc numai rosii (se pierd mineralele specifice daca recoltele nu sunt ciclate) stropita cu diferite solutii si lasata la copt in depozit sau in drum spre magazin.
Si, din pacate, de multe ori nu ai de ales nici in acest sens.
In aceste situatii in care nu ai timpul sau resursele necesare pentru a manca suficiente legume de calitate de-a lungul zilei, cea mai buna alternativa pe care o ai la dispozitie sunt suplimentele de tip Greens.
Spre deosebire de suplimentele cu multivitamine si multiminerale – care contin doar compusii respectivi in cantitati mari (dar de care corpul tau oricum nu se poate folosi corespunzator), suplimentele de tip Greens sunt total altceva.
Suplimentele Greens sunt legume, fructe, alge, ieburi si superalimente care au fost compactate si distilate sub forma de pudra. Ele functioneaza ca o portie de verdeturi si aduc cu ele o gramada de nutrienti – chiar unii pe care oamenii de stiinta inca ii mai descopera si incearca sa-si dea seama cum functioneaza.
Astfel, pe langa vitaminele si mineralele in forma lor naturala si in proportii normale, vei avea parte de toti antioxidantii, fitonutrientii si celelalte beneficiil ale acestora.
Dintre toate suplimentele de tip Greens iti recomand Complete Greens de la BulkPowders.co.uk.
O portie de Complete Greens contine mai multe vitamine, minerale, amino-acizi, enzime, antioxidanti si fitonutrienti decat 5 portii intregi de legume (si fructe).
Daca nu reusesti sa treci de 5 portii de legume pe zi (la fel ca majoritatea oamenilor), atunci acest supliment te poate aduce cu usurinta la cantitatile optime.
Apasa aici pentru a citi mai multe despre acest supliment pe care ti-l recomand cu incredere si a il comanda online.
Atentie: Un supliment de tip Greens nu poate inlocui complet mancarea adevarata. Nu crede ca poti sa scapi de mancatul unei salate prin inghitirea catorva lingurite de extract, ci foloseste-te de el peste cantitatea de legume pe care o mananci deja pentru a-ti optimiza sanatatea si aspectul fizic.
Concluzie si Recomandari
Multivitaminele si multimineralele nu sunt nici pe departe cea mai buna idee.
Foloseste un supliment de tip Greens peste mancarea normala sau atunci cand nu ai acces la destule legume si verdeturi de calitate.
Nu toate suplimentele de acest tip sunt create la fel. Gaseste unul de incredere si asigura-te ca nu are aditivi. Eu iti recomand “Complete Greens” de la BulkPowders.co.uk.