16 Greseli in Alimentatie si Mituri Nutritionale de care trebuie neaparat sa stii

Greseli Alimentare si Mituri ale Nutritie

Idei gresite si chiar periculoase care in trecut se propagau din vorba in vorba prin salile de fitness, se raspandesc acum extrem de rapid prin social media, bloguri, forumuri…

…si par mai credibile citite intr-un articol sau vazute intr-un video.

Iata 16 greseli in alimentatie si mituri nutritionale de care trebuie sa te feresti daca doresti un corp cat mai sanatos, fit si atragator:

Mitul 1: Grasimile ingrasa si iti fac rau

mituri nutritionale - grasimi alimentare

Mananci gras, te ingrasi… nu?!

Vreme de multe decenii, modul traditional de pierdere in greutate era sa te supui unui regim sarac in grasimi. Dar pe masura ce s-au facut mai multe studii si cercetari, am ajuns sa aflam ca NU mancarea grasa ingrasa[1].

De fapt, eliminarea grasimii din alimentatie poate fi foarte periculoasa, de vreme ce corpul tau are nevoie sa consume cel putin acizi grasi de tip omega-3 si omega-6.

Iar afirmatia ca grasimile saturate provoaca boala cardiovasculara e de multi ani dovedita a fi o interpretare gresita a studiilor.

Singurul fel de grasime care constituie un pericol pentru sanatate[2] e cea de tip Trans – cea modificata prin adaugarea de hidrogen uleiului vegetal, pentru a-l solidifica. Aceste grasimi sunt trecute ca Trans, Intresterificata, Hidrogenate sau Partial-Hidrogenate pe eticheta produselor ce le contin – spre exemplu: margarina, creme, etc.

Mitul 2: Carbohidratii ingrasa si fac rau

mituri nutritie - carbohidratii

Timp de decenii, dusmanul principal a fost grasimea alimentara. Astazi, mass media a gasit un nou tap ispasitor: carbohidratii.

Intr-adevar, in societatea moderna este foarte usor sa mananci prea multi carbohidrati. Mai ales cei procesati, precum produse de patiserie, dulciuri, sucuri si alte alimente bogate in zaharuri si sarace in fibre si micronutrienti.

Mai mult de atat, majoritatea dintre acestea sunt adesea deliciosi si nu foarte satiosi. Prin urmare ne e foarte usor sa consumam mai multi decat corpul nostru are nevoie si sa ne ingrasam, fara a da organismului nutrientii necesari sanatatii pe termen lung.

De aceea, o dieta scazuta in carbohidrati, inclusiv o dieta ketogenica, poate fi o alegere excelenta pentru foarte multi oameni.

Totusi, nu putem generaliza si spune ca toti carbohidratii sunt rai pentru toti oamenii.

Pentru o persoana ce se misca doar intre canapea, masina si birou, o dieta bogata in carbohidrati procesati poate face mult rau pe temen lung.

Dar daca depui multa munca fizica sau te antrenezi intens pentru a-ti sculpta corpul dorit, ai nevoie de carbohidrati pentru a-ti sustine efortul.

De aceea, atat in sistemele mele moderne de crestere in masa musculara cat si cele de slabire si definire, carbohidratii sunt bine proportionati cu programul de antrenament recomandat.

Mitul 3: Ar trebui sa mananci mai putine proteine

greseli alimentare - proteine

In primul rand, nu poti spune ca proteinele sunt nesanatoase.

Intr-adevar, la fel ca ceilalti doi macronutrienti, proteinele au primit o reputatie negativa in ultimul timp, dar adevarul e scos din proportie si context.

  • Multe site-uri si emisiuni TV vor sa prezinte ceva controversat ca sa le creasca audienta…
  • Unii au citit o singura carte (gen Studiul China) in viata lor si propaga mai departe „invatamintele” acesteia fara sa se intereseze macar de alte puncte de vedere…
  • Altii nu inteleg diferenta intre corelare si cauzare sau nu stiu cum sa filtreze prin marea de informatii contradictorii…
  • Iar o gramada de nutritionisti nu au mai tinut pasul cu noile studii si descoperiri in domeniu.

Spre exemplu, proteinele sunt deseori acuzate de vatamarea rinichilor si a oaselor.

Un studiu vechi facea o corelare intre consumul de proteine si cresterea nivelului de calciu in urina, ceea ce in timp ar duce la pierderea masei osoase. Studii recente[3] au scos la iveala faptul ca, de fapt, proteinele au un rol protector si nu afecteaza in niciun fel oasele.

Un alt studiu vechi observa ca dietele bogate in proteine cresc rata filtrarii glomerulare (cel mai bun indicator global al functiei renale) si argumenta ca cresterea acestui indicator era un semn ca rinichii erau supusi unui efort exagerat. Totusi, cercetari recente[4] au demonstrat fara indoiala faptul ca imbolnavirea rinichilor nu este rezultatul dietelor bogate in proteine.

In al doilea rand, trebuie neaparat sa te intrebi daca o dieta saraca in proteine e pentru tine.

Ai o boala sau conditie datorita careia mai multi doctori specialisti ti-au recomandat sa le eviti? Tii mai mult la sufletul animalelor decat la propria sanatate pe termen lung?

Atunci da.

Vrei sa cresti cat mai rapid in masa musculara sau te antrenezi intens pentru a-ti defini patratelele?

Atunci nu are sens sa te iei dupa vegetarienii spirituali, oamenii bolnavi sau nutritionistii care se adreseaza sedentarilor, si nu are sens sa te feresti de proteine.

Mitul 4: Galbenusul e nesanatos

greseli de alimentatie - ouale

Ouale au fost demonizate din cauza galbenusurilor lor, indeosebi datorita colesterolului.

Te sperie acest lucru? N-ar trebui, intrucat a manca alimente bogate in colesterol nu inseamna automat cresterea nivelului de colesterol din sange.

Mai mult, in urma a numeroase studii clinice, nu s-a gasit nicio legatura intre consumul oua si bolile cardiovasculare, o posibila exceptie facand oamenii cu hiperglicemie.

Spre exemplu, intr-un studiu[5] de 12 saptamani, 37 de oameni cu diabet de tip 2 si sindrom metabolic au fost hraniti cu o dieta cu putini carbohidrati si impartiti aleator in doua grupuri:

  • un grup ce consuma 3 oua intregi pe zi si
  • un grup ce consuma 3 albusuri pe zi.

La finalul studiului, ambele grupe au slabit si si-au imbunatatit sensitivitatea la insulina, dar grupul ce a consumat ouale intregi a avut analize de sange mai bune – mai mult HDL (asa numitul Colesterol bun), mai putin VLDL (asa numitul Colesterol rau) si altele.

3 oua in fiecare zi timp de 12 saptamani si o imbunatatire a sanatatii!

De aceea, recomandarea mea este sa nu eviti ouale si in nici un caz sa nu arunci galbenusul care e plin de nutrienti.

Mitul 5: Carnea rosie duce la cancer

greseli in alimentatie - carnea rosie

Cancerul este o problema extrem de dificil de discutat in parametri absoluti. La urma urmei, aproape tot ce mancam este potential implicat in dezvoltarea cancerului[6]. De exemplu, antioxidantii pot atat sa accelereze dezvoltarea cancerului cat si s-o impiedice, dar de obicei efectul este prea neinsemnat pentru a fi luat in seama.

S-a constatat ca unii compusi, cum ar fi hidrocarburile aromatice, gasite in carnea afumata, afecteaza genomul, ceea ce este primul pas catre un potential cancer.

Studii de actualitate[7] sugereaza faptul ca exista o asociere intre carena rosie si riscul de cancer doar in cazul persoanelor cu alimentatie si stil de viata necorespunzatoare. Daca ai un program constant de exercitii fizice, iti hranesti corpul cu alimente sanatoase si nu fumezi, nu ai de ce sa-ti faci griji in ceea ce priveste consumul de carne rosie si riscul de cancer.

De aceea, in toate sistemele mele moderne de slabire si crestere in masa musculara nu te oblig sa mananci doar piept de pui si ton (cum faceau “expertii” mai de mult) ci iti recomand sa te bucuri de o varietate de carnuri de la diferite animale pentru a-ti asigura atat necesarul proteic cat si o multitudine de micronutrienti benefici sanatatii pe termen lung.

Mitul 6: Sarea creste tensiunea

greseli de alimentatie - sarea si tensiunea

Majoritatea miturilor au in ele un sambure de adevar. Este adevarat ca oamenii cu hipertensiune ar trebui sa evite sarea in cantitati prea mari, pentru ca le creste tensiunea.

Cu toate acestea, in cazul majoritatii oamenilor, legatura intre consumul de sare si hipertensiune se poate face foarte putin sau chiar deloc.

Sarea (sodiul) este un mineral esential; consumul acesteia este vital sanatatii noastre.

Problema este ca de prea multe ori consumam dublul cantitatii recomandate, ceea ce ar putea duce la probleme de rinichi. De aceea, pentru a fi de partea sigura, recomandarea mea e sa eviti pe cat posibil alimentele procesate (care contin mai multa sare) si sa te concentrezi pe alimente precum legume si verdeturi, oua, carnuri gatite acasa, fructe, lactate si branzeturi dulci, nuci si seminte, etc. 

Mitul 7: Painea integrala este o alternativa buna la painea alba

greseli alimentatie - paine alba vs integrala

Painea alba e facuta din faina de grau rafinata. Practic, bobul de grau trece printr-un proces de macinare care duce la indepartarea invelisului exterior si prin urmare la pierderea din fibre, vitamine si minerale. De aceea, unii o numesc „golita” de nutrienti.

Pe de cealalta parte, painea integrala e facuta din faina nerafinata – ce contine si invelisul exterior si prin urmare putin mai multe fibre si micronutrienti…

…dar in acelasi timp si anti-nutrienti precum acidul fitic, care se leaga de anumite minerale (fier, zinc, etc) si reduce absorbtia lor in organism.

Cu alte cuvinte, vine si cu avantaje si dezavantaje.

Oricum, ambele tipuri contin un numar similar de calorii, macronutrienti, compusi precum gluten si aditivi alimentari – ceea ce le fac aproape la fel din punctul de vedere al slabirii si sanatatii.

De aceea, recomandarea mea este sa nu te lasi indus in eroare de fibrele si micro-nutritentii in plus care i-ai putea obtine lejer dintr-un minim de legume si verdeturi (ce sunt mult mai sanatoase si benefice slabirii) si sa nu alegi niciuna.

Mitul 8: Siropul de porumb cu concentratie mare de fructoza (HFCS) este mult mai rau decat zaharul

mituri alimentare - sirop porumb vs zahar

Zaharoza, cunoscuta ca zahar de masa, e un dizaharid format in proportii egale de glucoza si fructoza. In schimb, in functie de metoda de obtinere, siropul de porumb are un continut de fructoza de 42–55% si restul glucoza, ambele sub forma de monozaharide.

Practic, in cel mai rau caz, HFCS are cu 5% mai multa fructoza decat zaharul de masa dupa digestie.

O diferenta aparent nesemnificativa.

Totusi, de-a lungul vietii aceasta diferenta s-ar putea aduna. Chiar daca nu exista dovezi concludente pe oameni, un studiu[8] bine efectuat pe soareci arata o rata de mortalitate de 1.87 ori mai ridicata la femele in urma consumului a 25% din calorii din HFCS decat din zahar de masa de-a lungul vietii.

Oricum, ambele pot avea numeroase efecte secundare negative pe termen lung cand le consumam in cantitati prea mari. De aceea, recomandarea mea e sa reduci la maxim adaosul de zahar de masa, dar in acelasi timp sa nu-ti faci griji extrem de mari daca din cand in cand te mai bucuri de o gustare mica ce contine HFCS.

Atat timp cat respecti un regim nutritional inteligent cel putin 80% din timp, poti obtine un corp impresionant de fit si atragator, bucurandu-te in acelasi timp de mici placeri si pofte.

Chieia e ca in cele 80% din ocazii sa alegi alimentele potrivite, in cantitatile potrivite si la momentele potrivite. Iar in planurile mele de succes din Sistemul Scapa de Burta, Sistemul Simplu Slaba sau Sistemul Secretele Masei Musculare iti explic exact cum sa faci asta, fara batai de cap.

Mitul 9: Alimentele sunt intotdeauna superioare suplimentelor

greseli nutritie - suplimente vs alimente

De cate ori n-am tot auzit ca hrana integrala este mai sanatoasa decat suplimentele?

S-a repetat de atatea ori incat cuvantul “natural” are o conotatie pozitiva in timp ce “artificial” sau “chimical” are una negativa.

Adevarul, desigur, nu este chiar atat de alb-negru.

Unii compusi sunt mai eficienti sub forma de suplimente. Un exemplu este curcumina din turmeric, care adesea este suplimentata cu piperina (un extras din piperul negru) sau luata in forma lipozomala pentru a-i creste biodisponibilitatea de altfel scazuta.

Acelasi lucru este valabil si in cazul vitaminelor. De exemplu, K1 este mai biodisponibila ca supliment, iar acidul folic (B9 sub forma de supliment) este mai biodisponibil decat folatul (B9 in forma natural prezenta in alimente).

Multe vitamine sub forma de suplimente au forme naturale sau artificiale. Aceasta le face accesibile mai multor oameni. De exemplu, daca B12 nu ar putea fi sintetizata, ar fi prohibitiv de scumpa si inaccesibila veganilor.

Un exemplu clar din lumea culturismului si a fitnessului e izolatul din zer.

Intr-adevar zerul natural (lichidul ce ramane dupa ce laptele s-a coagulat) contine mai multi micronutrienti benefici organismului decat izolatul.

Dar atunci cand scopul e sa consumi proteinele acestuia, e mult mai practic sa bei o cupa de izolat decat aproximativ 15 pahare a 250ml pentru a obtine aceeasi cantitate de proteine.

Mitul 10: Suplimentele sunt superioare sau pot inlocui alimentele

mituri alimentare - suplimente vs alimente

Un argument este faptul ca agricultura intensiva a provocat saracirea solului, astfel alimentele naturale (legumele, cerealele si animalele hranite cu acestea) nu mai furnizeaza suficiente vitamine si minerale.

Alt argument este ca alimentele sunt o adunatura de compusi necunoscuti, pe langa cunoscutele “otravuri” cum ar fi temutul gluten.

Mai presus de toate acestea, sa te tii de un regim sarac in carbohidrati sau de un regim bogat in proteine, numai cu ajutorul alimentelor, este o provocare zilnica.

Pe de cealalta parte, multivitaminele si multimineralele sunt rareori bine concepute. Din considerente de cost si spatiu (oameni dispusi sa ia doar una pe zi), multivitaminele sunt adesea bogate in micronutrienti care abunda intr-o dieta sanatoasa si sarace in alti micronutrienti (mai rari si scumpi) de care ai mai multa nevoie.

De aceea, de obicei e mult mai folositor sa te concentrezi pe vitamine si minerale specifice in loc sa iei un supliment de tip „multi”. Spre exemplu Omega 3 si Magneziu sunt printre cele de care marea majoritatea a oamenilor ar beneficia. Iar in cazuri specifice, vitamina B12 e foarte importanta pentru vegani, vitamina D3 poate ajuta mult daca nu stai la soare, etc.

Merita mentionat ca unele alimente pe care le vei gasi la supermarket sunt deja imbogatite cu micronutrientii. Laptelui, spre exemplu, i se adauga in mod frecvent vitamina D, in timp ce sarea este iodata, si destule alimente sunt imbogatite cu acid folic. Astfel, unele din alimente actioneaza si ca suplimente.

Totusi, nici cei mai cei specialisti din lumea intreaga nu stiu totul. Constant descoperim cate ceva nou depre componentele alimentelor si interactiunea lor cu corpul nostru.

De aceea, esti mult mai in siguranta daca mananci o varietate bogata de alimente cat mai putin procesate, decat sa te bazezi pe suplimente ce se pot dovedi a fi insuficiente, ba chiar daunatoare pe termen lung.

Mitul 11: E suficient sa mananci “curat” pentru a slabi sanatos

mituri nutritie - mancat curat

Intrebarea este: Ce inseamna „curat”?

➤ Pentru unii inseamna sa eviti tot ceea ce nu este natural…

➤ Pentru altii, inseamna sa eviti toate “alimentele periculoase” chiar daca asta inseamna sa traiesti numai din inlocuitoare de mese sau suplimente alimentare…

➤ Pentru vegani poate insemna evitarea produselor animale….

Nota: Desi statistic veganii si vegetarienii traiesc mai mult, acest fapt s-ar putea sa nu fie rezultatul alimentatiei. Tipic, un procent ridicat a celor ce tin o dieta vegetariana, au o viata cu mai putin stres, practica exercitii de relaxare (meditatie, yoga), nu beau in exces si nici nu fumeaza. Iar acest lucru influenteaza semnificativ masuratorile.

➤ Iar unii promotori ai alimentatiei „curate” recomanda sa mananci numai „raw” (crud), pentru a nu „denatura” nutrientii…

Nota: Regula aceasta este din nou o generalizare exagerata. Spre exemplu, chiar daca gatirea legumelor distruge din continutul bun de oxalati, distruge si din continutul rau de nitrati.

Indiferent ce definitie alegi, trebuie sa stii ca:

Pe termen scurt slabirea nu are de-a face cu calitatea alimentelor, ci cu raportul intre energia pe care o dai corpului tau din alimente si energia pe care o folosesti.

Cu alte cuvinte, poti manca doar fast-food si prajitura atata timp cat nu mananci mai multe Calorii decat arzi.

(intr-adevar, acest lucru poate fi dificil datorita densitatii calorice a acestor alimente, dar e posibil)

Pe termen lung, o alimentatie nesanatoasa produce adaptari nedorite prin care corpul nostru nu numai ca sufera in mod continuu, dar incetineste sau chiar blocheaza complet arderea grasimilor.

Per total, recomandarea mea e sa nu te stresezi prea mult cu alimentatia „curata” ce poate fi usor impinsa prea departe pana in punctul in care iti creeaza mai mult stres si reduce din calitatea vietii de zi cu zi.

Asta nu inseamna ca toate alimentele sunt la fel si cu siguranta ar trebui sa le preferi pe cele integrale, fata de cele procesate, dintre care oricum cele mai multe sunt sarace in nutrienti, au multe calorii si e foarte usor sa le mananci in cantitati prea mari.

Mananca organic daca vrei si iti permiti, curata si spala-ti legumele si fructele (mai ales pe acelea care au un nivel ridicat de pesticide, cum ar fi capsunile), si evita sa te stresezi prea mult din cauza a ceea ce sa mananci, pentru ca stresul in sine poate ingrasa si iti poate scurta viata.

Daca doresti o solutie simpla pentru a-ti pune la punct nutritia intr-un mod cat mai usor…

…si a-ti sculpta corpul dorit fara a-ti bate capul inutil, incepe acum sa folosesti sfaturile si strategiile moderne din sistemele mele de succes.

Mitul 12: Ai grija cum combini alimentele

greseli nutritie - combinare alimente

Un alt mit extrem de raspandit e asa numita asociere sau combinare “corecta” a alimentelor.

Toata povestea a pornit de la o carte numita “Dieta Hay” scrisa in 1911 de catre dr. Willian Howard Hay. Observand faptul ca diferite enzime sunt necesare pentru digestia diferitilor macronutrienti (proteine, carbohidrati si grasimi), iar unele dintre acestea necesita un mediu acid, altele un mediu alcalin, el a teoritizat (ignorand mii de ani de istorie culturala a popoarelor din lume) ca acestea nu ar trebui amestecate pentru a nu se neutraliza reciproc (cum se intampla cand amesteci o baza cu un acid) si a nu ingreuna sau opri complet digestia ducand la fermentarea carbohidratilor si putrezirea proteinelor.

De aici au pornit urmatoarele “reguli de combinare” ce au devenit la randul lor mini-mituri de-a lungul timpului:

  • Fructele ar trebui consumate singure, pe stomacul gol, cu 20 de minute inainte de orice altceva
  • Amidonoasele (orez, cartofi, paine, cereale, etc) ar trebui consumate singure sau impreuna cu legume ne-amidonoase (rosii, castraveti, varza, morcovi, salata verde, etc)
  • Proteinele (carne, oua, lactate, etc) ar trebui consumate singure sau impreuna cu legume
  • Nucile ar trebui consumate singure sau cu legume
  • etc

Acum, dupa mai bine de o suta de ani de la aceste teorii, stim fara urma de indoiala ca ele nu sunt adevarate.

Citeste acest articol daca vrei sa afli exact cum functioneaza digestia si de ce doctorul Hay se insela.

Iar daca ai citit pe undeva de “placa mucoidala” acumulata datorita digestiei incomplete, nu-ti face griji ca nu e nimic mai mult decat o inselatorie a producatorilor produselor de curatare a colonului.

Mitul 13: Dieta cu Cartofi Fierti, Oua, Supa de varza (sau altele) te ajuta sa slabesti rapid o gramada de kilograme

mituri si minciuni in nutritie - dieta cu pepene

In ultimul timp o multime de siteuri publica tot felul de diete absurde. Iata cateva titluri de articole ce le poti gasi cu o simpla cautare:

  • Dieta cu pepene verde. Vezi cum slabesti 3 kilograme in numai 5 zile
  • Dieta cu cartofi fierti: slabeste cinci kilograme in trei zile!
  • Cum sa slabesti 5 kilograme in doar o saptamana cu dieta cu oua

E logic ca sunt inselatorii din primul moment in care te uiti pe Google si vezi ca unele articole zic pepene rosu, altele pepene verde, unele zic 3kg in 5 zile, altele 5 in 3, altele 5 in 7, altele 8 in 13… si toate despre aceeasi dieta „minune”.

Mai rau de atat, nu gasesti aceste absurditati doar pe site-urile revistelor de scandal ci si pe site-uri aparent respectabile cu domenii precum avantaje, elle, andreearaicu …chiar si sfatulmedicului si csid (ce se intampla doctore).

E trist sa vezi moralitatea acestor marci si cum isi vand sufletul pentru click-uri (si bani) in plus.

De obicei, aceste diete:

  • Au trei mese pe zi – mic dejun, pranz si cina
  • Contin un ingredient de baza care se gaseste la 1-3 mese ale zilei (oua fierte la dieta cu oua, mere la dieta cu mere, hirsca la dieta cu hrisca si asa mai departe)
  • Contin cate un pic de piept de pui la aburi, alteori un fruct, un pic de branza fara grasime, ton in apa, legume proaspete sau fierte si alte astfel de alegeri sarace in calorii la unele mese

Iar singurul motiv pentru care par sa functioneze e faptul ca te limiteaza la un numar foarte mic de calorii.

De fapt, unele site-uri putin mai cinstite chiar mentioneaza undeva la sfarsit ca dieta nu depaseste 1200 de Calorii si poate avea drept consecinte dureri de cap, oboseala, stari de lesin, ameteala, iritabilitate, anxietate si reingrasare dupa incheierea dietei.

Dar problemele sunt si mai grave de atat:

Am discutat cu o multime de femei ce au trecut prin dieta dupa dieta, au slabit si s-au reingrasat ajungand dupa fiecare incercare tot mai nesanatoase, firave si pufoase.

Chiar daca numarul pe cantar e mai mic dupa o astfel de dieta, pierderea e in mare parte din rezervele de glicogen si apa (care revin imediat la loc dupa revenirea la alimentatia normala)…

…plus pierderi in masa musculara – care s-ar putea sa nu mai revina niciodata (in special dupa varsta de 30 si ceva de ani) si fara de care corpul arde tot si tot mai putine Calorii zi de zi, ingrasandu-se de pe urma unei cantitati mai mici de alimente.

Mai rau de atat, nu doar pierderile in masa musculara ci si modificarile hormonale cauzate de aceste diete restrictive pot face slabirea mult mai dificila pe termen lung.

Iata o prezentare video speciala pentru femei in care explic toate acestea si dezvalui un sfat revolutionar putin-cunoscut ce te va ajuta sa slabesti cat poti de rapid, fara a-ti avaria metabolismul si fara a-ti mai face griji de reingrasare.

Mitul 14: Mananca mai des ca sa slabesti

greseala nutritionala - mancat des si putin

“Digestia iti ridica metabolismul, deci mancand mai putin si mai des, ai putea sa-ti mentii metabolismul la un nivel ridicat de-a lungul zilei”.

Teoretic…

Practic, studii cu masuratori incontestabile arata ca la un numar egal de calorii consumate zilnic, numarul de mese nu face nicio diferenta in ceea ce priveste slabirea.

Probabil ca mese mai mari tin metabolismul mai ridicat pentru mai mult timp, ajungand la acelasi total.

De aceea, recomandarea mea e sa alegi varianta ce se potriveste mai mult tie si stilului tau de viata.

Daca nu ai posibilitatea sa mananci odata la 2-3 ore sau daca nu te simti satul dupa o masa mica si tot timpul iti e potfa de inca o gustare, mananca mai putine mese mai mari.

Pe de cealalta parte, daca nu poti manca suficient de mult la o masa, simti nevoia de a gusta ceva mai des, cauta o metoda de a manca mai multe mese mici de-a lungul zilei.

Atata timp cat alegi alimentele potrivite in cantiatile potrivite si ajungi la acelasi total, ambele variante vor functiona excelent.

Mitul 15: Nu manca seara dupa ora X daca vrei sa slabesti

mit nutritional - nu manca seara

Ai auzit de cineva care a slabit pentru ca nu a mai mancat seara dupa ora 6?

Ei bine, nu e nimic magic cu ora 6, 7 sau 8.

Si in nici un caz NU poti deduce logic ca mancatul seara ingrasa.

Singurul motiv pentru care aceste persoane au slabit e pentru ca au mancat mai putin.

Daca ar fi mancat inainte de ora X toate mesele si gustarile ce le luau in mod normal dupa, nu ar fi slabit.

Toate ideile de genul „Nu digeri bine alimentele daca mananci inainte de culcare” nu au de-a face cu slabitul si nu sunt neaparat corecte. Evident, depinde de ce si cat mananci. In plus, digestia e un proces automat ce functioneaza chiar si cand dormi. De fapt, functioneaza mult mai bine cand esti relaxat decat stresat.

Practic, nu are nici un sens sa-ti faci griji din aceasta privinta.

Totusi, o intrebare buna este:

Daca am consuma acelasi total de Calorii…

…e mai bine sa mancam mai mult din acestea seara sau dimineata?

Unele studii arata ca persoanele care mananca mai mult de dimineata au un avantaj in ceea ce priveste slabitul, insa alte studii arata acelasi lucru despre cei care mananca la ore tarzii. Per ansamblu, se pare ca aceia care mananca devreme au un usor avantaj, dar nimic impresionant.

De aceea, recomandarea mea e sa nu-ti dai peste cap programul si nici sa nu te infometezi datorita acestui mit. Concentreaza-te in schimb pe cantitatile totale de nutrienti si sursele lor (dupa cum explic pas-cu-pas in sistemele mele de succes) si iti vei putea sculpta un corp mai fit si mai atragator, mai rapid.

Mitul 16: Fa exercitii pe stomacul gol pentru a slabi mai mult

mituri alimentatie - exercitii pe stomacul gol

Din nou e vorba de o generalizare.

Cei mai multi oameni care aleg sa faca exercitii pe stomacul gol opteaza pentru unele forme de „cardio” – spre exemplu alergat pe banda sau ciclat (la un nivel relativ constant de intensitate pentru mai multe minute la rand).

In timpul exercitiilor cardio pe stomacul gol:

  • performanta si consumul de Calorii sunt aproape similare atat in cazul in care esti hranit
  • vei arde mai multa grasime corporala pentru energie (decat in stare hranita), dar nu vei determina corpul tau sa arda mai multa grasime corporala in restul zilei (cum ai face-o prin antrenamente intense si conditionare metabolica)
  • vei arde putin din muschi, dar ii vei pune inapoi la loc daca mananci apoi suficiente proteine sau ai putea contracara direct acest efect suplimentand cu BCAA
  • iti vei reduce mai putin apetitul decat atunci cand esti hranit, dar asta nu inseamna neaparat ca te va face sa mananci mai mult

Per total, cardio-ul pe stomacul gol e mai benefic slabirii decat cardio-ul in stare recent hranita.

Totusi, problema si neintelegerea ce cauzeaza acest mit, este faptul ca exercitiile de tip „cardio” pe stomacul gol sunt mult mai putin benefice slabirii decat antrenamentele de conditionare metabolica in stare hranita.

Apasa pe linkul urmator pentru un video in care explic dezavantajele cardioului si secretele antrenamentelor pentru slabire si definire rapida.

 

Iata o parte din studiile mentionate in articol:

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27903520
[2] https://www.nap.edu/read/10490/chapter/1
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22127335
[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3207474
[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23021013
[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23193004
[7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24659930
[8] http://www.reuters.com/article/us-usa-health-cornsyrup-idUSKBN0KF03820150106?feedType=RSS&feedName=healthNews